nummer van 08/02/2013 door

‘Halo’ van Beyoncé

Pure perfectie

Beyoncé – Halo (Live From Wynn Las Vegas)

Ticket BeyoncéJAAA. Ook ik heb een kaartje voor Beyoncé’s (extra) concert op zondag 21 april in de Ziggo Dome gescoord. Het leek tot een paar uur geleden nog onmogelijk, afgaande op talloze teleurgestelde twitteraars en de halfblauwe cirkel op mijn eigen scherm die maar geen toegang wilde verlenen tot de beruchte Ticketservice-kassa.

BeyoncéMaar het lukte. Ik ga Beyoncé zien.
I’M A SURVIVOR.

Dat moet natuurlijk gevierd worden, met hen die ook gaan en alvast in de stemming willen komen. Zij die hebben misgegrepen: sorry. De filmpjes in deze post bieden wellicht troost (en anders dit wel). Want het zijn niet zomaar filmpjes van Beyoncé, het zijn haar twee – in mijn bescheiden optiek – beste live-optredens ooit. Tot nu toe. Want de 21e gaat ze dat natuurlijk overtreffen.

Glastonbury

“Could tonight be any more perfect? The evening, Glastonbury 2011, ends with a dazzling climax by a global super star. She is the real deal. She writes, she sings, she’s got the moves, she is the complete package.” Het was pas de aankondiging, maar ik plaste van enthousiasme nog net niet in mijn broek. Beyoncé live op het grootste openluchtfestival ter wereld, het was voor velen een droom die uitkwam. Vooral voor B zelf, die zich een heuse rockster waande.

Beyoncé, Glastonbury

De hele show is hieronder te zien. Ik denk dat ik op sommige momenten gewoon heb gehuild omdat mijn brein niet kon bevatten dat er zoveel moois tegelijk gebeurde. Ik wist al niet meer waar ik het moest zoeken toen ‘Crazy In Love’ werd ingezet en de sexy blazerssectie de blits kwam maken met het gesamplede ‘Let Me Clear My Throat’. Oftewel: dit concert MOET je gezien hebben.

Beyoncé – Live at Glastonbury 2011 HD FULL CONCERT!

I Am… Yours: An Intimate Performance at Wynn Las Vegas

Het nummer van de dag is het tweede nummer tijdens de speciale show in Las Vegas in 2009, als onderdeel van B’s wereldwijde I Am…Yours-tour. Maar je kan natuurlijk de hele show zien – bekijk hier enkele clips. Opener is ‘Hello’, een amuse met een werkelijk heerlijk Beirutesk blazersensemble op het eind, daaropvolgend ‘Halo’ als watertandend voorgerecht, waarmee de toon wordt gezet voor anderhalf uur aan pure perfectie.

Beyoncé, Wynn Las Vegas

Het is een show die wat intiemer is opgezet en dat doet elk element van het optreden goed. De duizenden fans achterin het voetbalveld hoeven niet worden bereikt, wat de zangeres de kans geeft zich van een persoonlijkere kant te laten zien – en die kans laat ze niet liggen, meteen al in het begin, als ze de jongen langs de trap waarop ze afdaalt op 1:17 een kort moment alle aandacht gunt. Iets minder theatraal en bombastisch, zonder in te boeten op een wervelende lichtshow en enkele meer dan geslaagde verkleedpartijtjes. Het is een genot om een vakvrouw zo aan het werk te zien. Een vrouw die haar sporen lang en breed heeft verdiend, maar nooit terugdeinst zichzelf opnieuw uit te vinden, steeds weer het hoogste en het beste nastrevend. En dat hoor je nog het beste terug in de live-versie van ‘Halo’, die door de 53e Grammy Awards werd genomineerd als Best Female Pop Vocal Performance. (Terecht, als je tegen de zwaartekracht in kunt zingen, rond 7:07).

Nog 72 dagen.

Tags: , , , , , , , , ,

-->