nummer van 01/02/2013 door

‘You’ve Been Cheatin” door Maurice & The Radiants

De dag dat Maurice eventjes beter was dan Curtis

maurice and the radiants – you've been cheatin.wmv

Die danspasjes, die handklapjes, die harmonietjes… dit is goud. Fans van Curtis Mayfield en zijn Impressions zullen vol verbazing naar bovenstaande video kijken en beseffen dat hun favoriete soulgroep keihard wordt overtroffen met hun eigen nummer, ‘You’ve Been Cheatin”. Het origineel uit 1965, bij lange na niet het beste nummer uit het Impressions-oeuvre, was weliswaar mooi, maar ietwat beladen.

THE IMPRESSIONS – You've Been Cheatin'

Een waar feest

Maurice & The Radiants maken er echter een waar feest van, maar dit misstaat niet. Sterker nog: de mannen zijn zo sympathiek dat je meteen met ze te doen krijgt. Hun liefjes hebben hen bedrogen. Juist hén, die supervriendelijke, een beetje zenuwachtige, vrolijk dansende mannetjes die geen vlieg kwaad doen. Het is een charme-offensief waarmee ze The Impressions verslaan op hun eigen gebied. En dat is een knappe prestatie voor een klein, obscuur soulgroepje. Van Maurice & The Radiants is niet zoveel bekend, behalve dat ze begin jaren 60 niet veel gedaan kregen en uiteindelijk zonder zanger Maurice McAlister een stuk succesvoller zouden worden. Als The Radiants scoorden de overgebleven leden in 1967 een klapper van een soulhit met ‘Hold On’. En zo weten veel fans van dit liedje niet eens dat er überhaupt ooit een Maurice was.

THE RADIANTS-HOLD ON

Maurice & Mac

Toch deed Maurice het zonder The Radiants ook niet slecht. Nadat ook zijn oude bandmaatje McLauren Green klaar was bij de band, vormden de twee samen Maurice & Mac en schreven de diepe soulballad ‘You Left The Water Running’. Een klassieker in het genre. “You left the water running. Running from these eyes of mine.”

Maurice & Mac – You Left The Water Running ( CHESS 8074 )

Inwisselbaar

Toch kwam geen van de ex-Radiants ooit in de buurt van het succes van hun voorbeelden Curtis Mayfield, Sam Cooke, Bobby Womack of Otis Redding. De muziekindustrie was in de jaren 60 natuurlijk ook nogal bezaaid met soulgroepjes die hun roots in de gospel hadden, en alleen de allergrootsten doen tegenwoordig nog een belletje rinkelen. De bands waren zelfs zo inwisselbaar, dat platenlabel Chess ooit het Confessions-nummer ‘Don’t It Make You Feel Kinda Bad’ uitbracht alsof het van The Radiants was, omdat The Confessions waren opgeheven voor de single uitgebracht kon worden. En dus verscheen er een single met een Radiants-logo en een Radiants-foto waarop geen enkele Radiant te horen was. “Who will hear the difference?” was het argument van de platenbaas. Wrang, maar uiteindelijk kreeg hij nog gelijk ook. Niemand protesteerde en niemand kon het iets schelen. Wat er na Maurice & Mac met McAllister is gebeurd lijkt de annalen evenzeer koud te laten; daar is niets over te vinden. En dus moeten we het doen met een filmpje met danspasjes, handklapjes, harmonietjes en de gigantische glimlach die dit ons brengt.

Tags: , , , , , ,

-->