nummer van 30/01/2013 door

‘Ghost Of Myself’ van Doris Duke

En andere supertracks van de opkomende Duane Allman-compilatie

Doris Duke – Ghost of Myself

Liefhebbers van rock en soul uit de zuidelijke staten van Amerika hebben een fantastisch jaar. Nauwelijks bekomen van de in 2012 uitgebrachte documentaire Sweet Home Alabama – The Southern Rock Saga, werden zij twee weken geleden alweer warm gemaakt met een trailer van een nieuwe muziekdocu over de streek: de langverwachte film over de befaamde Muscle Shoals-studio die dit jaar uitkomt. En dan was er eerder deze week het goede nieuws dat de legendarische southern gitarist Duane Allman in het zonnetje gezet wordt met een box set die uit maar liefst zeven(!) cd’s gaat bestaan. Daarop horen we de niet minder dan 129 nummers (hier de tracklist) waaraan de gitaargod zijn talenten leende, voor hij op 24-jarige leeftijd overleed. Een knappe prestatie. Voor diegenen die niet tot de releasedatum van 5 maart kunnen wachten, of diegenen die weinig trek hebben om de volle 139,98 dollar die voor de compilatie wordt gevraagd te betalen, geeft dit blog vandaag alvast een voorproefje met de grootste verrassingen die de box set te bieden heeft.

Doris Duke

Toen ik het nummer van vandaag, ‘Ghost Of Myself’ van ene Doris Duke, voor het eerst hoorde, viel mijn mond open. Een warme Hammond pakt direct je aandacht en geeft je dat zeldzame gevoel dat je vanaf de eerste seconde van een liedje al zeker weet dat dit goed gaat worden. Dukes stem stelt niet teleur. Rustig bouwt ze tijdens het eerste couplet de spanning op naar het refrein, om vervolgens je hart te breken met de zinnen “Now I look at myself. There ain’t nothing left but a ghost of myself”. De muziek valt even stil, de drummer speelt een fill, en Allman neemt op 0:48 de hoofdrol over van Duke met een prachtige, rauwe gitaarsolo. Hoeveel de man ook heeft gedaan met The Allman Brothers Band, ik denk dat zijn gitaarspel nog het beste tot zijn recht komt met het grote contrast dat een ingetogen soulballad als deze hem kan bieden. Schitterend.

‘Spoonful’ van The Allman Joys

Allman Joys Spoonful

Snotty sixties pop van een jonge Duane Allman met zijn broer Gregg. The Allman Joys begon ooit onder de naam The Escorts en zou snel na deze opname haar naam alweer veranderen in Hour Glass, wat uiteindelijk weer uitmondde in The Allman Brothers Band. Duane is op dreef met uit de bocht vliegende solo’s die hinten naar protopunk.

‘Speak Her Name’ van Arthur Conley

Arthur Conley – Speak Her Name

Weer zo’n track die bewijst dat Duanes gitaargejank prachtig klinkt over een hartverscheurende soulballad. Heel, héél mooi.

‘A Lucky Loser’ van Willy Walker

Willie Walker – A Lucky Loser

En een nummer dat bewijst dat het tegendeel ook waar is: op deze rauwe stamper brengen soul shouter Willy Walker en Duane Allman elkaar naar grote hoogten.

Meer Duane Allman?

Voor de volledige compilatie is het helaas nog even wachten tot 5 maart. Maar tot die tijd hoef je niet stil te zitten: op dit blog is meer dan genoeg informatie en, belangrijker, goede muziek van de man te vinden. Lees dus zeker ook de volgende artikelen:

Tags: , , , , , , , , ,

-->