nummer van 28/01/2013 door

‘Impeach The President’ van The Honey Drippers

Waar een goede rechtse allemaal niet goed voor is

THE HONEY DRIPPERS – Impeach The President

Roy C doet misschien geen belletje rinkelen bij rapliefhebbers, maar toch ben ik er van overtuigd dat de meesten hem wel kennen omdat ze hem al gehoord hebben. Nee, ondanks wat zijn naam doet vermoeden is Roy C geen mc of dj. Roy C. Hammond is de schrijver en zanger van ‘Impeach The President’, een nummer dat hij met The Honey Drippers opnam en dat één van de meest gesamplede drumbreaks ooit bevat. Luister maar eens goed naar die eerste tien seconden en denk dan eens goed na waar je die beat al eerder gehoord hebt. Kom je er niet uit? Hier heb je maar een handjevol nummers die de mosterd bij Roy gehaald hebben.

– ‘Ring Ring Ring’ van De La Soul
– ‘Jump’ van Kris Kross
– ‘I Can’ van Nas
– ‘Eazy-Duz-It’ van Eazy-E
‘Eric B Is President’ van Eric B & Rakim

Op whosampled.com vind je 45 pagina’s met liedjes die ‘Impeach The President’ gesampled hebben. Kortom, die Roy Hammond die zit er wel lekker bij, met de royalties die maar blijven binnen stromen.

Blijven vechten

Niet dus. Ondanks dat ‘Impeach The President’ al snel opgepikt werd door drumbreakgeile dj’s, werd Roy C nooit ingelicht over het gebruik van zijn nummer. Het duurde zelfs tot 1993 voor Hammond zelf ondervond waarvoor de intro gebruikt werd toen hij de hem bekende break hoorde, maar het lied niet thuis kon brengen. Hij belde zijn dochter op voor raad. “Papa, dat is Janet Jackson”.

Janet Jackson – That's the Way Love Goes

Na wat onderzoek kwam Hammond erachter dat Jackson niet de enige bleek te zijn die niet zo netjes omsprong met auteursrechten. Hij stapte dus naar de rechter. Ondanks verschillende rechtzaken, en verschillende advocaten, heeft Roy C. Hammond nog steeds geen duit gezien van al die artiesten die ‘Impeach The President’ hebben gesampled.[1]

Dit is toch geen gezicht om op te slaag?!

Dit is toch geen gezicht om op te slaan?!

Het is altijd jammer wanneer artiesten niet krijgen waar ze recht op hebben, maar in het geval van Roy C is het wel extra zuur. Het had namelijk allemaal anders kunnen uitdraaien. Kleine Roy wou eerst namelijk helemaal geen zanger worden, maar bokser. En hij had blijkbaar ook het nodige talent, want hij werd getraind door dezelfde staff als “The Brown Bomber”, Joe Lewis. Alle goede voorbereiding en training ten spijt, kreeg Hammond echter een ferm pak rammel van legendarische “Hurricane” Jackson tijdens een rondje sparren. Hammond werd uitgedaagd door zijn ervaren tegenstander. “Sla me zo hard je kan. Ik doe niets terug,” zei Jackson. Hammond liet zijn handen verbaasd zakken. BAM. Een directe rechtse vol op zijn gezicht. Roy Hammond zou nooit meer in een ring stappen en niet veel later zijn carrière als zanger en componist lanceren. We mogen “Hurricane” dus dankbaar zijn. En Roy C ook. Of er had geen ‘Impeach The President’-drumintro geweest. Betalen dus.

  1. [1]In een interview met Wax Poetics uit 2011 blijft Hammond vaag over het waarom hiervan. Naar eigen zeggen is hij al door vijf advocaten bedrogen, ondanks dat het een beklonken zaak zou zijn.

Tags: , , , , , , , , ,

-->