nummer van 26/01/2013 door

‘I Got Skills’ van Mozes And The Firstborn

Onbezonnen bravoure en lui rammelen

Mozes and the Firstborn – I Got Skills

Echt heel veel hebben we als Nederland niet om trots op te zijn wat betreft onze muzikale verworvenheden. Hoe goed die polderbandjes ook proberen hun Engelse of Amerikaanse voorbeelden na te doen, er hangt altijd zo’n enorme spruitjeswalm omheen. Het klinkt vaak wat geforceerd en voorzichtig waardoor ze het gemiddelde maar niet ontstijgen; weinig bands kunnen echt een stap buiten onze landsgrenzen zetten. Of het zijn van die hele goede musici, maar waarvan je niet het idee krijgt dat zij écht iets voelen bij hun muziek. Misschien heeft het iets te maken met die oer-Hollandse mentaliteit waarbij je kop keihard afgehakt wordt als die boven het maaiveld uitsteekt, die ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’-instelling.

Daarom is het zo’n verademing als er eens bands opstaan die zich weinig lijken aan te trekken van wat andere mensen van ze vinden. Natuurlijk doen ze dat wel; je werkt je per slot van rekening niet een slag in de rondte om tot je zestigste samen met vrienden in een of andere garage je muziek te spelen. Maar op een subtiele manier een goede fuck you-mentaliteit etaleren, is niet iedereen gegeven. Een van die bands gaf er jammer genoeg afgelopen week de brui aan, The Devil’s Blood. De reden blijft, in lijn met hoe die band al jarenlang opereert, in nevelen gehuld.

Bravoure

Maar nog iets eerder die week trok een relatief nieuw bandje mijn aandacht: Mozes And The First Born. Vier jochies uit het zuiden van ons land die naar eigen zeggen garagerock spelen. Ik had de band eerder al eens beluisterd, maar toen wist het me niet te boeien. Maar met de nieuwe uitvoering van het het lui rammelende ‘I Got Skills’ lukt ze dat wel. Het nummer straalt een onbezonnen bravoure uit die ik vaak mis bij Nederlandse bands. Het jent de luisteraar, daagt hem uit de stopknop in te drukken, maar op de een of andere manier blijf je tot het einde luisteren. Helemaal als je tijdens het luisteren de aanstekelijke video kijkt die voor dit nummer werd gemaakt.

Foto: Nick Helderman

Mozes And The Firstborn – Foto: Nick Helderman

Tags: , , , , ,

-->