nummer van 21/01/2013 door

‘It’s a Shame’ van Monie Love

Verder kijken dan die gekke outfit

Monie Love – It's A Shame (My Sister) (Video)

“Hiphop voor scouts”. Zo noemde een vriend van me De La Soul eens. Het moge duidelijk zijn dat hij dit niet positief bedoelde. En dat verbaasde me, want ik ken hem als iemand met een brede en goede muzieksmaak. Hij bleek het te vrolijk te vinden, kon slecht tegen het kleurrijke imago en vond het daarom allemaal veel te positief. Toegegeven, er is zit wel wat waarheid in zijn mening, ook al moest hij zelf bekennen dat deze vrij oppervlakkig was en dat hij eigenlijk nooit echt de moeite had genomen om veel verder te kijken (en luisteren) dan de excentrieke kleren en de felle albumhoes van 3 Feet High and Rising, het magnum opus van De La.

Gelijke taal en gelijkgestemd

Ik begrijp het wel hoor. Die gekke pakken, hoezen met bloemetjes, het zijn dingen die niet bepaald aantrekkelijk zijn voor tieners. Dat mijn vriend zich als jonge vent afkeerde van De La Soul is niet geheel onlogisch. Ik leerde de groep echter pas later kennen, op het moment dat iemands uiterlijk wat minder belangrijk voor me was dan de muziek die ze maakten en de boodschap die ze uitdroegen. Die maffe kleding en hoezen, die waren geen toeval, die maakten deel uit van de boodschap.

Vrolijke bende, die Native Tongues.

Vrolijke bende, die Native Tongues.

De La Soul was één van de drie pijlers van het collectief Native Tongues, een groep hiphopartiesten bij wie positiviteit, afrocentrisme en eclectisch samplewerk centraal stonden. Native Tongues, letterlijk vertaald betekent het moedertaal, was een groep van gelijkgezinden die zich afzetten en reen ander geluid wilden laten horen dan de geweld verheerlijkende en vrouwonvriendelijke gangsterrap. De La Soul was, dankzij singles als ‘Ring Ring Ring’ en ‘Me, Myself and I’, misschien wel de groep met het meeste commerciële succes, terwijl A Tribe Called Quest het meest gerespecteerde werk achter laat en Jungle Brothers de eer krijgt als initiatiefnemers. Deze Grote Drie vormen de kern van Native Tongues en worden met recht en reden ook het meest vereenzelvigd met de groepering, maar geheel in de geest van hun idealen, was het geen exclusief clubje.

Monie in the middle

Natuurlijk was geen officiële club, maar eerder een los verbond van gelijkgestemden waar vooral vaak mee samengewerkt werd. Zoek maar eens clips van De La, Tribe of de J.B.’s op. Gegarandeerd zie je ze in elkaars video’s verschijnen en kom je onder andere ook Black Sheep, Chi-Ali en Queen Latifah tegen. En Monie Love. De mc is één van de minder bekende namen uit de Native Tongues-stal. Monie was ook een buitenbeentje, want ondanks de vrouwvriendelijke houding van de Native Tongues-mannen, maakten toch maar twee vrouwen deel uit van het collectief (zij en Queen Latifah). Bovendien was ze Brits. Hoe Monie zich eerst in de gratie van Latifah (op haar single ‘Ladies first’) en later bij Jungle Brothers (‘Doing Our Own Dang’) wist te werken is mij niet duidelijk, maar Love duikt meermaals in andermans videoclips op en wordt steevast als belangrijk deel van Native Tongues genoemd. Ik hoor het die vriend van me al denken: “Met haar gekke hoedjes, die felle kleuren in de clip en die bloemetjes op de hoes van haar debuutplaat Down To Earth past ze er goed bij”. Dat hij het maar blijft denken. Ik vind haar er goed bij passen omdat ‘It’s A Shame’ een fantastisch nummer is.

Tags: , , , , , ,

-->