nummer van 18/01/2013 door

‘Have I Told You Lately’ van Van Morrison

Over een openingszin met een lange geschiedenis

Van Morrison – Have I Told You Lately (A Night In San Francisco)

In San Francisco in 1993 speelde Van Morrison zijn mooiste ‘Have I Told You Lately’ ooit. Bijgestaan door een stel knappe gastzangers en een superstrakke, jazzy begeleidingsband met onder meer Georgie Fame en een jonge Candy Dulfer klonk het nummer swingender, opgewekter en pakkender dan we van de enigszins kwijlerige bruiloften-en-partijen-studioversie uit 1989 gewend waren. En toch heeft die versie wel iets, mede dankzij die prachtige openingszin “Have I told you lately that I love you?” De muziek had Morrison twee jaar eerder al klaarliggen, zelfs opgenomen, onder de titel ‘Someone Like You’.

Someone Like You – Van Morrison.wmv

Billy Idol

Dat er iets niet klopte was hem meteen wel duidelijk. Back to the drawing board. Hij herschreef de melodie en de tekst en kwam uiteindelijk met ‘Have I Told You Lately’ op de proppen. Grammy’s en talloze coverversies volgden en de überkritische Morrison selecteerde het nummer enkele jaren later voor zijn eerste Best Of-album. Je merkt: de man was eindelijk tevreden. En dat komt door die openingszin, zo’n magische zin waardoor de rest van de tekst zichzelf eigenlijk schrijft. Maar Morrison verzon de zin niet zelf, dat was járen geleden al voor hem gebeurd, en we zien de woorden “Have I told you lately that I love you” in de tweede helft van de twintigste eeuw dan ook regelmatig opduiken als eerste zin van bekende en minder bekende liedjes. Zo scoorde Billy Idol in 1985 een Top 10-hit in Amerika met ‘To Be A Lover’. Daar horen we de stoere new waver de lieve woordjes fluisteren op 0:17.

Billy Idol – To Be A Lover

William Bell

‘To Be A Lover’ is echter al een stuk ouder; het is een cover van William Bells prachtige, diepe soulballad ‘I Forgot To Be Your Lover’ uit 1968. Bell gooit de openingszin uit zijn onderbuik zoals alleen een wanhopige, zwarte soulzanger dit kan.

william bell – I Forgot to be Your Lover

Scotty Wiseman

De eerste keer dat “Have I told you lately that I love you?” werd gebruikt in een liedje was nóg een jaar of twintig eerder, in een liedje met precies die zin als titel, geschreven door Scotty Wiseman in 1945. Hij nam het op met zijn vrouw Lulu Belle en was daarmee een van de eerste country-artiesten die een grote hit scoorde in het popcircuit. Het echtpaar moest hiervoor nog veel meer geduld hebben dan de twee jaar die het Van Morrison kostte om een geschikte ‘Have I Told You’ te schrijven; ze werden pas bekend met het nummer in 1957, twaalf jaar na dato.

Lulu Belle & Scotty – Have I Told You Lately That I Love You – (ORIGINAL) – (c.1945)

Tags: , , , , , ,

-->