nummer van 16/01/2013 door

‘The Dancer’ van The Allusions

Van de Mersey via Sydney naar Rotterdam

The Allusions – The Dancer

Heel Nederland luistert al maanden naar de akkoorden en melodie van dit ‘The Dancer’, maar slechts een klein deel heeft het in de gaten. Het Rotterdamse The Kik scoorde in 2012 een hit met ‘Simone’, de Nederlandse ‘vertaling’ van het nummer. In alle opzichten enorm geslaagd, de tekst is er catchier op geworden, de sound is ondanks het feit dat we inmiddels bijna vijftig jaar verder zijn nog onverminderd rauw en vintage, en de band vergezelde de single met een pracht van een marketingtruc: alle meisjes die Simone heten mogen gratis naar hun concerten.

Covers

De band brak door op Noorderslag 2012, maar liet op datzelfde festival vorige week zien dat we ook het komende jaar weer van hun nederbeat mogen genieten. Ik ben er fan van. De obscure jaren 60-nummers die ze vernederlandsen zijn stuk voor stuk niet te versmaden en de band is grappiger en frisser dan menig oudelullencoverband die uit eenzelfde vaatje tapt. Maar een vergelijking met coverbands is eigenlijk flauw, gezien de creativiteit die in de eigen teksten is gestopt. Bovendien zouden dan de dappere pogingen die zanger Dave von Raven blijft ondernemen om de oorsprong van ‘zijn’ liedjes te verhullen voor niets zijn geweest.

3voor12 Song Stories: The Kik – Simone

The Allusions

‘Simone’ is dus een cover van ‘The Dancer’, origineel van aussiebeatband The Allusions. De band werd in 1965 als vanuit het niets razend populair in de underground scene van Sydney, borrelde verder omhoog, scoorde een aantal hits en verdween binnen bijna onmiddelijk weer. Ironisch genoeg brak de band net als The Kik door dankzij een cover, een bewerking van Ricky Nelsons klassieker ‘Gypsy Woman’.

ALLUSIONS – GYPSY WOMAN 1966 AUSSIE BEAT

Merseybeat

‘The Dancer’ werd gekozen als tweede single en consolideerde het succes van de band in Australië, waar ze nummer 8 in de hitparades bereikten. De stijl van The Allusions was ongegeneerd Merseybeat, een term die vernoemd is naar de Mersey-rivier bij Liverpool en in het begin werd gebruikt om de muziek van The Beatles, The Searchers, Gerry & The Pacemakers en, hoe kan het ook anders, The Merseybeats aan te duiden. Over de hele wereld kwamen er lokale Merseybeatscenes die bijna allemaal vóór het aanbreken van de jaren 70 ook weer verdwenen waren. The Allusions bleek geen beter lot beschoren: de band ging in 1969 uit elkaar. Beat leek dood en een nieuw tijdperk brak aan, ook in Nederland. Anno 2013 is de stijl bij The Kik weer springlevend, maar in hun eigen bewoordingen, voor hetzelfde geld morgen dood. Nederland wordt ondertussen kritisch op de vernederlandste beatklassiekers die de band brengt. 3voor12-recensent Wymer Praamstra klaagt in zijn Noorderslag-recensie  dat het trucje inmiddels wel bekend is en vraagt zich af hoe lang dit nog leuk blijft. Oordeel zelf.

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , , , ,

-->