nummer van 10/01/2013 door

‘Lost Highway’ door The Dalton Brothers

Het slechtste voorprogramma dat je ooit zag

Dalton Brothers – Lost Highway

Ik hou echt enorm van het internet en alle mogelijkheden die het biedt, maar soms mis ik de tijd dat je echt je best moest doen om aan wat informatie te komen. Als je nu naar een concert gaat kun je gemakkelijk alle setlists van de voorgaande concerten vinden en je met een playlist alvast voorbereiden op wat komen gaat. Je hoeft het niet te doen natuurlijk, maar het idee dat die informatie ergens voor me klaarligt kan ik niet naast me neerleggen en ik zoek het toch op. Het verpest inderdaad wel wat van de verrassing, maar die schijnverrassing is wat mij betreft hetzelfde als niet willen weten of je nou een zoon of dochter krijgt. De informatie is beschikbaar, dus waarom zou je het je zelf onthouden?

In 1987 ging je echter nog vrij onbevangen naar een concert, zoals bijvoorbeeld dat van U2 in Indianapolis. Natuurlijk wist je dat je kon rekenen op een flink aantal nummers van The Joshua Tree, de plaat die dat jaar was uitgekomen. En waarschijnlijk had je via de muziekbladen ook al wel gelezen dat Bono aan het begin van de tour zijn stem was kwijtgeraakt en het publiek het grootste deel van zijn teksten zong tijdens de eerste show in Arizona. Maar waarschijnlijk had je geen idee wat je van The Dalton Brothers moest verwachten, de onbekende band die voorprogramma Los Lobos verving nadat die zijn vlucht had gemist.

Een onverwachte vervanger

Veel indruk zal de band ook niet hebben gemaakt, want wat er op het podium kwam waren vier haveloze figuren in westernpakken die covers speelden van onder andere The Eagles en Hank Williams. De muzikale kwaliteiten waren al niet veel beter dan hun uiterlijk en de band werd dan ook al snel uitgejouwd. Maar na een paar nummers werd het vooraan toch een jolige boel toen de eerste paar rijen doorkregen wat er aan de hand was. Hier stond geen amateuristische countryband maar U2 zelf, dat had besloten zijn eigen voorprogramma te zorgen. Het was een manier om wat verlichting te brengen in een tour die geplaagd werd door negativiteit. Een filmproject dat de band boven het hoofd groeide, Bono die stemproblemen had, een schouder brak en spanningen tussen de bandleden zorgden voor een zware tour.

Bono als Alton Dalton

Bono als Alton Dalton

Behalve een manier om te ontspannen, was het optreden als The Dalton Brothers voor U2 ook een onderdeel van het zich verder verdiepen in de oorsprong van de Amerikaanse muziek. Dat graven werd een rode draad tijdens de tour en leidde uiteindelijk tot het album Rattle And Hum. U2 heeft zijn publiek The Dalton Brothers op enkele optredens na gelukkig verder bespaard, maar toch mocht dat illustere gezelschap nog één keer aantreden om namens U2 in 1989 een Grammy Award in ontvangst te nemen. Waren The Dalton Brothers dan alleen maar een slechte grap? Misschien leidden ze wel tot meer inspiratie dan aanvankelijk werd gedacht. In U2 By U2 is namelijk te lezen hoe Bono na twee shows in L.A. waarbij ze als The Dalton Brothers speelden op een nacht over Bob Dylan droomde. Hij belde hem de volgende dag op en samen werkten ze aan een nummer dat uiteindelijk ‘Love Rescue Me’ zou worden.

U2- Love Rescue Me (Official-Unofficial) music video

Tags: , , , , ,

-->