nummer van 07/01/2013 door

‘La Banda del B.B.Q.’ van Calibro 35

Oops I missed it again

Calibro 35 "Italian Band from BBQ" Official Video by Francesco Brunotti

Een korte samenvatting van mijn Nummer van de dag van 15 oktober 2012:

Ik ben niet geïnteresseerd in jaarlijstjes van anderen omdat ik zelden iets voorbij zie komen wat me boeit en maak er zelf geen omdat ik te weinig nieuwe muziek luister om aan tien platen te komen. Dit jaar dacht ik echter voor het eerst in tijden wel aan een eindejaarlijst omdat ik met Quakers, Monophonics en Adrian Younge al drie potentiële kandidaten had opgemerkt.

Van dat lijstje is niet veel meer in huis gekomen. De twee andere kanshebbers die ik toen noemde, Ghostface Killah en Cities Aviv, hebben hun nieuw werk uitgesteld voor dit jaar en een Top 3 opstellen … ja, dat is ook maar een beetje lullig, hè.

Wat ik destijds ook nog zei, was dat ik vaak te laat was met het leren kennen van nieuwe albums om ze voor het jaareinde aan te kunnen prijzen. Enter Paris dj’s. Het jaaroverzicht van de groep Franse dj’s was er wel één die ik aandachtig door nam toen het afgelopen donderdag op hun website verscheen en dat bleek terecht en hoognodig, want naast mij bekende namen zoals Quantic & Alice Russell, Jungle Fire en The Souljazz Orchestra, zaten er toch behoorlijk wat aangename verrassingen tussen.

Papa ChangoThe Matador

Papa Chango – Theme from The Matador

Algiers Blood

https://youtube.com/devicesupport

The Cactus ChanelHaptics

The Cactus Channel – Emanuel Ciccolini

En dankzij de Parijzenaars heb ik ook een nieuwe persoonlijke favoriet, Calibro 35. In het licht van mijn recent ontstane interesse in film- en televisiemuziek wekt deze voorkeur dan ook weinig verbazing op, want dit Milanese viertal laat zich beïnvloeden door de soundtracks van poliziottescofilms, Italiaanse misdaadfilms uit de jaren zeventig, maar dan met een flinke scheut jazz en blaxploitationfunk er door heen. Nadat Calibro 35 in 2008 een debuutplaat uitbracht, werd het talent van de band snel opgemerkt. De band werd gevraagd om de soundtrack van de Spaans/Italiaanse co-productie Said in te spelen.

In 2010 volgde een nieuw album en een Amerikaanse tour. Hier kwam de band in contact met andere hedendaagse funky filmmuziekschrijver, Adrian Younge. Younge, met zijn uitstekende producersneus nodigde de band onmiddellijk uit om samen te werken op zijn imaginaire soundtrack Something About April. En afgelopen jaar brachten de Italianen Ogni riferimento a persone esistenti o a fatti realmente accaduti è puramente casuale uit.[1] Ik heb Calibro 35 dus niet enkel het afgelopen jaar, maar ook al twee keer eerder onopgemerkt voor bij laten gaan. Misschien moet ik toch maar eens aan goede voornemens gaan doen en wat meer naar de Bag Full of Goodies-mixtapes van Paris dj’s gaan luisteren, zodat ik al dat mooie nieuwe werk niet mis in 2013.[2]

  1. [1]De titel van het album is een hele mond vol, maar de band blijft thematisch. Het betekent dat alle personages fictief zijn en was een veel voorkomende disclaimer in misdaadfilms uit de zeventiger jaren
  2. [2]Deze mixes kan je downloaden in iTunes

Tags: , , , , ,

-->