nummer van 06/01/2013 door Maarten Scheer

‘Chloe Dancer/Crown Of Thrones’ van Mother Love Bone

als een startmotor

Onze gastblogger van vandaag voelt zich inmiddels een Rotterdammer (dat is een bewuste keuze), maar is geboren in Harderwijk. Hij groeide daar op tot fervent muziekliefhebber en wil het komende jaar véél meer met muziek doen. Hij is als bassist bijvoorbeeld niet geheel toevallig op zoek naar een band in omgeving Rotterdam (Wilco/Pearl Jam, iemand?). Aan het woord: Maarten Scheer.

Mother Love Bone – Chloe Dancer / Crown of Thorns

Kick it!

Op het moment dat ik als puber begon te ontdekken dat er ook muziek was naast de Top 40 en Mega Top 50 zag ik deze commercial van MTV Headbangers Ball.

Dat “Kick it!” wat aan het begin van de commercial zat en het minuutje aan muziek daaropvolgend maakten zoveel indruk dat ik moest weten van wie dat nummer was. Nu heb je Shazam maar in 1994 had ik – sorry, hadden mijn ouders – nog geen internet. Geen idee waar ik dit vandaan ging halen.

Een jaar later dacht ik dat ik nooit zou weten van wie dit nummer was totdat er een hele slechte film uitkwam met een hele goede soundtrack: Singles (1992). Film en soundtrack waren al drie jaar oud maar voor mij was het op dat moment een ontdekking. Er stonden twee b-kantjes op van Pearl Jam dus ik moest en zou die plaat hebben.

SinglesPlato Utrecht

Ondanks mijn vijftien jaar pakte ik, vanuit Harderwijk, regelmatig de trein naar Utrecht om naar de Plato te gaan. Hier bleef ik dan drie uur hangen om vervolgens een afgeprijsde cd te kopen, of als ik veel gespaard had twee.

Ergens in 1995, net na het weten van het bestaan van deze soundtrack, ging ik naar de Steenweg in Utrecht. Op naar de bak met soundtracks. Na een paar cd’tjes naar voren te hebben geschoven stond-ie daar: Singles.

Heilige graal

Het begin van die plaat kan ik dromen. ‘Would?’ van Alice in Chains, ‘Breath’ van Pearl Jam en ‘Seasons’ van Chris Cornell. Daarna twee leuke nummers, en dan: piano.

‘Chloe Dancer/Crown of Thrones’ begint vrij dramatisch en kabbelt een beetje voort, totdat ik op 3:40 echt in het nummer zit. Bij dit stuk begon er direct een lichtje te branden en dacht ik terug aan de MTV Headbangers Ball commercial. “Verdomme, dit is het nummer wat ik al een jaar zoek en ik heb het vandaag gewoon gekocht!” Overigens nu, bijna twintig jaar later, luister ik deze plaat nog steeds regelmatig. Het is een soort heilige graal, of beginpunt geweest van meer.

Ik luister verder en op 6:35 hoor ik de twee woorden waar ik een jaar naar heb gezocht. “Kick it!” Dat gevoel heb ik nu nog steeds als ik dit liedje luister. Ik moet ongeveer bij Nijkerk gestaan hebben met de trein toen ik dit hoorde en een vloek mijn mond verliet. Sorry nog daarvoor, mensen.

‘Chloe Dancer/Crown of Thrones’ luister ik nu nog vaak. Vooral als ik mezelf moet oppeppen voor iets. Dit nummer werkt voor mij al meer dan vijftien jaar als een soort startmotor.

Naar mate mijn Pearl Jam-fandom groeide, vond ik ook uit dat twee leden van Pearl Jam in deze band hebben gezeten. Na de dood van de zanger hadden zij de muziek bijna opgegeven. Hoe mooi is het dat zij, bij het tienjarig bestaan van die laatste band, onderstaand nummer speelden. Voor mij is Mother Love Bone dus niks anders dan een begin geweest.

Pearl Jam "Crown of Thorns"

Tags: , , , , , , , ,

-->