Kendrick Lamar – Bitch Don't Kill My Vibe (HD Lyrics)

“Sometimes I need to be alone.” Ondanks de grote hoeveelheid hiphopcoryfeeën –Dr. Dre, Jay Rock, Drake en MC Eiht – die Kendrick Lamar te hulp schoot bij zijn nieuwste album good kid, m.A.A.d city weet de rapper zelf nog wat het beste voor hem is. ‘Bitch Don’t Kill My Vibe’ is een vroeg hoogtepunt op de plaat die door Pitchfork tot de beste van 2012 werd uitgeroepen, en we horen hem helemaal alleen. Hoewel dat niet helemaal Lamars eigen keuze is geweest; niemand minder dan Lady Gaga zong een demoversie in voor het refrein, die door een hoop juridisch gesteggel uiteindelijk niet op de plaat belandde. Gelukkig maar.

https://youtube.com/devicesupport

Nee, Lamar klinkt het best als hij het zelf oplost. Het introverte refrein van ‘Bitch Don’t Kill My Vibe’ werkt als het epitoom van het gevoel dat heel good kid, m.A.A.d city uitademt: die van een ambitieuze rapper uit Compton, Californië die terugblikt op zijn keuzes, zijn grillen, zijn onzekerheden en fouten. De ondertitel van het album is niet voor niets “A short film by Kendrick Lamar.” Die korte film voert je door de straten van Los Angeles. Je ziet gangsta’s die op Crenshaw hun best doen om meisjes te versieren, je ziet low riders, graffiti, drugs, criminaliteit. Dat alles ondersteund door die typische west coast beats die zich al zo vaak bewezen als een prima soundtrack voor dergelijke taferelen. Je kent het allemaal wel, maar zelden beleefde je het samen met iemand die zo zelfbewust en kritisch was.

I am a sinner who’s probably gonna sin again
Lord forgive me
L
ord forgive me
Things I don’t understand
Sometimes I need to be alone

KendrickGKMCMaar dan net wanneer je medelijden krijgt met Kendrick komt hij met die snoeiharde one-liner die dit nummer zo onweerstaanbaar maakt: “Bitch don’t kill my vibe. Bitch don’t kill my vibe.” Lamar begint te rappen, de beat kickt in. “Bitch don’t kill my vibe. Bitch don’t kill my vibe. Bitch don’t kill my vibe. Bitch don’t kill my vibe.” Eazy E had hier eind jaren 80 ook al mee kunnen komen, schreeuwend en de zaal platspelend met een opgefokte groove. “Bitch don’t kill my vibe.” Maar wanneer Lamar deze woorden op de band slingert, klinkt het allesbehalve als een macho anthem. Hij zingt de tekst mellow, compleet rustig, bijna met een schuldgevoel, alsof de tekst symbool staat voor de demon uit het ghetto dat hij maar niet van zich af kan schudden. Als je uit Compton komt en er zit je iets dwars, dan roep je “Bitch don’t kill my vibe.” Of je het nu leuk vindt of niet, en of je nou net bezig was met een hyperintelligente zelfreflectie of niet. Je kunt niet ontkennen wie je bent, als er iets is dat good kid, m.A.A.d city ons probeert te leren is het dat wel. Een simpele les, vaak verteld, maar zelden klonk-ie zo lekker.

Tags: , , , , , , , , ,

-->