nummer van 01/01/2013 door

‘Martin Eden’ van The Twilight Singers

Het beste begin van 2013

The Twilight Singers – Martin Eden

Het eerste wat ik vaak doe wanneer ik wakker word op een ochtend als deze, is zoeken naar m’n iPod. Soms zitten de dopjes van m’n koptelefoon nog in m’n oren, aangezien ik ook vaak luisterend naar muziek in slaap val en een andere keer vind ik ‘m weer ergens aan het voeteneind. In ieder geval vereist het ontwaken met een kater een lange aanlooptijd die gevuld wordt met zorgvuldig uitgezochte nummers die het moeten gaan winnen van een mistig hoofd vol vage herinneringen en een zeurende hoofdpijn. En dat dit ritueel zich op nieuwjaarsochtend ook afspeelt zal geen verrassing zijn.

Omdat het licht van m’n iPodscherm natuurlijk al te veel om te verdragen is op dit soort ochtenden, heb ik maar een playlistje gemaakt met m’n favoriete nummers om bij wakker te worden. Eindeloos scrollen in zo’n zee van wit licht daar zit je immers niet op te wachten. Die playlist wordt fier aangevoerd door The Twilight Singers. Die band is op dit blog al vaker behandeld, maar nog niet eerder om hun zalvende kwaliteiten in de ochtend. De band van Greg Dulli heeft sowieso al een gave om prachtig sfeervolle albumopeners te schrijven, maar ‘Martin Eden’ op Blackberry Belle uit 2003 is veruit mijn favoriet.

The Twilight Singers – Blackberry Belle

Voorzichtig de gordijnen open

Een koel pianootje speelt een behaaglijke melodie. Simpel en eenvoudig, zoals mensen die eigenlijk geen piano spelen ooit eens hebben onthouden en iedere keer toch weer even moeten pingelen als ze een piano tegenkomen. “Black out the windows, it’s party time” zingt Dulli, om nog even in de stemming van gisteravond te blijven. Maar de teksten komen maar half binnen, Dulli’s stem is genoeg om het wakker worden draaglijk te maken. Bijna fluisterend, maar zonder gebrek aan intensiteit, terwijl er zich ongemerkt ondertussen ook al een gitaar mee is gaan bemoeien. Terwijl je je tot dan toe in een soort twilight zone (no pun intended) bevindt, is het op 0:56 genoeg geweest en worden de gordijnen voorzichtig verder opengeschoven. Op het oog een klein contrast maar binnen deze context op een bepaalde manier prettig overweldigend. Dat wordt naar het einde toe subtiel verder opgeschroefd, waarna het nummer via een slim in de mix verstopte telefoontoon overgaat in ‘Esta Noche’. Een nummer dat niet los gezien kan worden van de voorgaande track en dan ook de tweede van mijn playlist is.

Vaak bieden die twee nummers genoeg tijd om eruit te gaan, maar aangezien het vanochtend wel eens wat langer kan duren deel ik nog een paar favoriete momenten uit mijn lijstje met katersongs. Aanvullingen zijn altijd welkom, dus laat ze hieronder gerust achter.

‘AllEyesAreOnYouNowMyPet’ van Paramount Styles

Het moet natuurlijk allemaal niet te zwaar zijn in zo’n lijstje en Paramount Styles biedt een perfecte middenweg tussen voorzichtige vrolijkheid en katerige lamlendigheid. De gitaren zijn in dit nummer al goed wakker, waarbij de stem van Scott McCloud (bekend van Girls Against Boys) de boel heerlijk loom afremt om het toch nog even rustig aan te kunnen doen.

Paramount styles All eyes are on you now my pet

‘Old School’ van Danger Doom

Als het toch echt eens tijd wordt om me richting douche te gaan begeven, zorgt dit nummer er altijd voor dat dat eindelijk eens een aantrekkelijk idee begint te worden. Die sample van Keith Mansfields ‘Funky Fanfare’ zorgt voor instant vrolijkheid en de gastraps van Talib Kweli geven het nummer net dat beetje extra pit.

Danger Doom feat. Talib Kweli – Old School [HD]

‘Gabrielle’ van Ween

Het laatste nummer op de lijst, waarmee iedere dag niet meer stuk kan gaan. Ik leerde het nummer eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden kennen, maar na herhaaldelijk door de strot duwen door oud-gastblogger Richard Theuws is het inmiddels een favoriet geworden. Eigenlijk is ‘t het beste nummer dat Thin Lizzy zelf nooit schreef. Een upbeat nummer met geweldig gitaarwerk en een onweerstaanbare zanglijn, beter wakker worden kan bijna niet.

Ween – Gabrielle

Tags: , , , , , , , ,

-->