Wilson das Neves – NA NA HEY HEY KISS ME GOODBYE – De Carlo-Leka-Frashuer

Zo. Aan mij de eer om het eerste volledige kalenderjaar in het bestaan van Nummer van de dag af te sluiten. “Na na na na. Na na na na. Hey hey hey. Goodbye.” Adieu 2012. Het is een goed jaar geweest. Ik heb op dit blog al eens verkondigd dat het mij niet zozeer om te doen is dat een nummer mijn favoriet is, maar wel dat er een relatie tussen het nummer en de dag is. Getuige deze eendagsvlieg. Nee, ik heb het niet over Wilson das Neves, maar over Steam, de groep die het origineel schreef. Ik koos enkel voor deze bewerking omdat ik die nog aardig te pruimen vind, in tegenstelling tot de versie van Steam. Een relevante titel voor 31 december en een goed verhaal. Daar is het me om te doen.

Het leuke aan het verhaal achter ‘Na Na Hey Hey’ zit hem in het onverwachte succes, maar vooral in de manier waarop “de band” er mee om ging. Het was 1969 toen Gary De Carlo, Dale Frashuer en Paul Leka samen de studio indoken om in allerijl een b-kantje te schrijven voor de eerste single van De Carlo bij Mercury Records. Die deal had hij te danken aan Paul Leka, die bij de platenmaatschappij werkte en acht jaar eerder samen met De Carlo in The Chateaus, een band zonder veel succes, had gespeeld. Mercury zag wel wat in de vier nummers die Leka voor Garrett Scott (zoals Gary De Carlo zich liet noemen) had geschreven, maar vond het allemaal materiaal voor singles. De vullertjes, de b-kantjes, moesten dus nog geschreven worden. De kwaliteit deed niet ter zake, als de single maar snel uitgebracht kon worden.

De Carlo en Leka doken dus snel de studio in voor een nachtelijke opnamesessie met Dale Frashuer, die ook bij The Chateaus had gespeeld. Frashuer overtuigde zijn ex-bandgenoten om ‘Kiss Him Goodbye’, een oud nummer van de band dat nooit opgenomen was, te gebruiken. Het drietal ging zonder hulp van studiotechnici aan de slag. In de vroege ochtenduurtjes was het nummer af en verlieten De Carlo, Leka en Frashuer de studio. Bij werkzaamheden iets verderop zagen ze stoom uit een pijp komen. Daar moesten ze daags nadien, toen ze het nummer presenteerden aan denken. Tevreden waren ze niet, maar ze hadden hun taak volbracht. Geen van allen wilden ze geassocieerd worden met ‘Na Na Hey Hey’, dus noemden ze de groep Steam. “Zo … onze handen zijn schoon,” moeten ze gedacht hebben. “Met deze troep hebben we niks te maken.”

Natuurlijk draaide het ergens anders op uit, dat weten we allemaal, al was het maar omdat we thuissupporters bij een voetbalwedstrijd wel eens “Na na na na. Na na na na. Hey hey hey. Goodbye” hebben horen zingen wanneer een speler van het bezoekende elftal rood kreeg en foeterend naar de kleedkamers liep. ‘Na Na Hey Hey’ werd een hit dankzij een dj uit Georgia. Hij draaide het singletje van Garrett Scott om en speelde het lied van Steam op zijn show. Luisteraars begonnen het nummer steeds vaker aan te vragen en de radio nam het op in de dagelijkse rotatie. Dit is op zich niet zo uitzonderlijk, maar wat vervolgens gebeurde wel. De PR-mensen van Mercury hoorden over het succes en bestelden prompt zelf honderdduizend exemplaren van de single, waardoor het nummer in de Billboard Hot 100 terecht kwam. Als gevolg hiervan pikten radiostations in andere staten ‘Na Na Hey Hey’ ook op en werd het afdankertje van De Carlo, Lanka en Frashuer een nummer 1 hit. De stoutmoedige actie had Mercury vijftigduizend dollar gekost, maar zorgde er uiteindelijk wel voor dat het nummer meer dan zes miljoen keer over de toonbank ging.Hier eindigt het verhaal echter nog niet. Het werk van Gary De Carlo flopte, terwijl het nummer dat hij verafschuwde een wereldwijde hit werd. Verongelijkt als hij was, weigerde hij nog maar een noot van ‘Na Na Hey Hey’ te spelen of aan nieuw materiaal te werken. Paul Leka en Dale Frashuer zochten een vervanger waarmee ze nog een album schreven, maar behaalden daarmee evenveel succes als acht jaar eerder met The Chateaus.

Tags: , , , , ,

-->