nummer van 29/12/2012 door

‘I’m a woman’ van Fontella Bass

Ze maakte van jou een man

https://youtube.com/devicesupport

Ze was nog maar zes toen ze haar moeders gospelkoor de Clara Ward Singers op de piano begeleidde en zeven toen ze samen met haar oma de muzikale accompagnementen tijdens begrafenissen verzorgde. Drie generaties vrouwen – waarvan twee met een perfecte achternaam – die samen muziek maakten in de St. Louis gospel scene. Iedereen kent de kreet Can’t you see that I’m lonely! uit haar nummer ‘Rescue me’, één van de grootste soul-hits van de jaren 60. Drie dagen geleden overleed Fontella Bass op 72-jarige leeftijd aan hartproblemen.

Met alle muziek die in haar bloed zat begon Fontella Bass in haar tienerjaren te spelen voor bluesman Little Milton. Ze hoefde daar maar op het goede moment te wachten om haar eerste doorbraak te maken; Milton kwam op een avond te laat aan voor een show en Fontella kreeg het publiek wild toen ze zelf achter de microfoon ging staan. Het begon allemaal te rollen: ze kreeg een vaste plek in Miltons show, trouwde met jazzman Lester Bowie, verhuisde naar Chicago, auditeerde voor Chess records en kreeg een platendeal. Nu nog de hit.

Het werd ‘Rescue me’, Chess’ eerste miljoenendeal sinds Chuck Berry’s werk in de jaren 50 en nummer één op hitlijsten over de hele wereld. Met royalties en auteursrechten liep het deprimerend mis (Bass, die aan het nummer meegeschreven had, kreeg geen plaats in de credits) en haar carrière maakte de belofte van haar eerste success nooit meer waar. Tussen ‘Rescue me’ en haar overlijden op 26 december 2012 zat een verhuizing naar Parijs, een kleine retro soul revival dankzij The Cinematic Orchestra en een paar gematigd succesvolle gospel/blues albums met haar halfbroer David Preaston.

En ‘I’m a woman’.

‘Rescue me’ had misschien de pakkende basslijn en de kracht om van een wanhopige tekst een powersong te maken, maar ‘I’m a woman’ is oerkracht met een hoofdletter V. Van Vrouw. Op haar mooie hakken, lippen gestift, haren in de perfecte knot en verantwoordelijk voor die hemelse chicken roast in de oven, is Fontella de vrouw waar je blind op kunt rekenen, een schoonheid in natuurlijke staat, en bovenal de vrouw die van jou een man heeft gemaakt. Laten we dat niet vergeten.

Tags: , , , , , ,

-->