Manic Street Preachers – If You Tolerate This Your Children Will Be Next

Vier dagen geleden schoot een man in Frankstown, Pennsylvania drie andere mannen, een vrouw en drie politieagenten neer. De verschrikkelijke schietpartij op een basisschool in Connecticut was toen nog geen week eerder gebeurd. In Connecticut kwamen maar liefst 28 mensen om het leven, onder wie twintig kinderen. De hele wereld kijkt mee en schrééuwt naar Amerika: doe die wapens het huis uit. Verbied ze. Want hier komt geen eind aan, volgende week gaat het weer mis en zijn jouw eigen kinderen aan de beurt. Ondertussen geven de Amerikanen elkaar machine- en handgeweren als kerstcadeau, zo leert The Atlantic Wire ons vandaag in een artikel waarin zij enkele kersverse wapenbezitters van Twitter en Instagram bij elkaar zetten.

Vrolijk kerstfeest!

Ellende in 1998

‘If You Tolerate This Your Children Will Be Next.’ De wakkerschudhymne waarmee de Welshmen van de Manic Street Preachers in 1998 de hitparades bestormden lijkt op een dag als vandaag relevanter dan ooit. Hoewel… Ook in het jaar dat de single uitkwam was er uiteraard ellende genoeg om je als politiek geëngageerde artiest kwaad over te maken. De Congolese Burgeroorlog kwam dat jaar tot een hoogtepunt, evenals die in Guinnee-Bissau. Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam werden gebombardeerd, en de IRA hield in Noord-Ierland flink huis met autobommen en verschillende moorden.

Klik voor groter

De Spaanse Burgeroorlog

De ijzersterke titel van het Street Preachers-nummer is natuurlijk op alle tijden van toepassing, dat wordt wel bewezen door haar oorsprong. De spreuk dateert uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), toen het ministerie van propaganda van de Tweede Spaanse Republiek de burgers wilde alarmeren voor het dreigende gevaar van de rebellen van Franco. Ze lieten posters drukken waarop een dood meisje stond afgebeeld, met op de achtergrond tientallen vliegtuigen van de rebellen.[1]MADRID: THE “MILITARY” PRACTICE OF THE REBELS waarschuwt de koptekst, en onder de afbeelding dan die ontzettend indringende zin.

Konijnen en fascisten

This Is My Truth Tell Me Yours

Verhalen over de Spaanse Burgeroorlog, en vooral het grote aantal Welshe vrijwilligers dat naar Spanje trok om aan de zijde van de koning te vechten, inspireerden de band ontzettend. De songtekst is dan ook rijk aan citaten uit verschillende bronnen die over de materie handelen. Wie bijvoorbeeld dacht dat zanger James Dean Bradfield verantwoordelijk was voor het pareltje “If I can shoot rabbits, then I can shoot fascists” (0:36), zal teleurgesteld zijn om er achter te komen dat dit een uitspraak is van een Spaanse burger die zich aangesloten had bij de Republiek om tegen Franco’s leger te vechten. Zijn naam is helaas met de strijd verloren gegaan, maar de zinsnede overleefde de oorlog en werd uiteindelijk vermeld in het boek Miners Against Fascism: Wales and the Spanish Civil War van de Welshe politicus Hywel Francis. Van deze man, en de Welsh Labour Party waarvan hij deel uitmaakt, is de lijn weer kort naar de Manic Street Preachers. Voor het album This Is My Truth Tell Me Yours, waar het nummer van vandaag van afkomstig is, liet de band zich meerdere malen inspireren door de politieke partij. De albumtitel is nota bene een citaat uit een speech van een andere bekende Welsh Labour Party-politicus: Aneurin Bevan.

Idioterie

Hoe briljant de titel van dit mooie liedje ook mag zijn, hij lijkt nooit het verpletterende effect te hebben gehad dat een zin van zulk kaliber eigenlijk zou verdienen. Franco kwam aan het eind van de burgeroorlog in 1939 alsnog aan de macht, en getuige de blije Instagramfoto’s zijn de Amerikanen nauwelijks onder de indruk van de oproepen om de wapens de deur uit te doen. Maar laat je daardoor vooral niet ontmoedigen, want meer nog dan aan de boosdoeners is de waarschuwing aan ons geadresseerd. Laten wij, buitenstaanders die deze idioterie aanzien en beter weten, dit liedje altijd in ons achterhoofd houden als we belangrijke beslissingen moeten nemen. Laten we hen die wapens vereren publiekelijk blijven veroordelen. Want die wapens moeten al die huizen uit. Moeten worden verboden. If you tolerate this your children will be next.

  1. [1]De poster is tegenwoordig te bewonderen in het Imperial War Museum te Londen

Tags: , , , , ,

-->