nummer van 25/12/2012 door

‘Swim and Sleep (Like A Shark)’ van Unknown Mortal Orchestra

Genieten van de radio, het kan gewoon nog bij de BBC

Unknown Mortal Orchestra – "Swim and Sleep (Like A Shark)" (Official Audio)

Waar moet je nou over bloggen op eerste kerstdag? Een kleine selectie van het zeldzame aantal leuke kerstliedjes dat er bestaat heeft Arja laatst al aangehaald. En om nou recalcitrant een nummer van Oi To The World van The Vandals te gaan behandelen is ook weer wat flauw. Overigens blijft dat wel een plaat die tijdens geen enkele kerst mag ontbreken, maar dat terzijde. Terugblikken op het afgelopen jaar heb ik onlangs ook al gedaan, dus misschien is het goed het vizier vast op 2013 te richten. Wees gerust, ik ga me niet wagen aan voorspellingen over wat dé trend gaat worden voor het komende jaar of welke artiest nu echt door gaat breken. Ten eerste omdat dat me eigenlijk niet zo veel interesseert, maar vooral omdat genoeg andere media zich daar al mee bezig houden.

De BBC voorspelt

Zoals de BBC, die ieder jaar in december weer komt met een lijstje bands die het in het volgende jaar moeten gaan maken. Dat levert elk jaar natuurlijk ook weer onvermijdelijke discussies op tussen mensen die het beter weten, maar de longlist van vijftien artiesten bevat bijna altijd wel wat interessants. Uit de lijst van het afgelopen jaar waren Michael Kiwanuka, Frank Ocean en Dry The River in ieder geval artiesten waar ik met plezier naar heb geluisterd. Nu had ik gehoopt dat er bij The Sound Of 2013 wel wat blogwaardigs zou staan, maar helaas. De omschrijving “Three sisters from LA find a swagger in classic pop-rock” deed me nog verheugd verder klikken bij Haim, maar toen ik daarna getrakteerd werd op een wat obligate uitvoering van Fleetwood Macs ‘Oh Well’, gaf ik de moed op. Nou vooruit, ik ben op zich dan best benieuwd of een heel album van Palma Violets de moeite waard zal blijken.

Palma Violets – Last of the Summer Wine (Official Video)

Gelukkig is het maandagochtend als ik voor dit blog gaat zitten, wat betekent dat Lauren Laverne de nieuwste muziek doorneemt in haar radioprogramma op BBC Radio 6. Waar de BBC me in hun jaarlijkse lijst weinig interessants weet te bieden, is dat bijna wekelijks wel het geval op BBC Radio 6. Vaak vergezeld door bekende artiesten, wordt drie uur lang de tijd genomen om nieuwe releases onder de loep te nemen en uitgebreid te bespreken. Een verademing in vergelijking met de Nederlandse radio, die deze dagen wordt overspoeld door weinig spannende aanvragen voor een geldbedrag en wat schaamteloze reclame voor om het even welk nietszeggend bedrijf. Nee, bij BBC Radio 6 schuift op maandagochtend bijvoorbeeld doodleuk Paul Weller aan om gezellig wat te keuvelen over zijn kijk op de hedendaagse muziek. Zo kan het dus ook.

Wordt retropyschedelica het in 2013?

Ook deze ochtend duurt het niet lang voor ik iets hoor dat me nieuwsgierig maakt. Ik heb de naam tijdens de aankondiging niet meegekregen, maar de negen seconden durende intro is genoeg om te blijven opletten. Wollige drums, een sfeervol gitaarlijntje, een bas die het begrip funky op een wat vreemde manier interpreteert en daarna een zang die klinkt alsof we weer in de sixties zijn beland. Nu ben ik niet per definitie een nostalgist als het op muziek aankomt, maar de manier waarop de psychedelica uit die tijd tegenwoordig weer langzaamaan binnensluipt bij enkele bands van de Amerikaanse westkust bevalt me prima. Allah-Las leverde met die aanpak al een prima plaat af, en afgaande op ‘Swim and Sleep (Like A Shark)’ komt het met die tweede plaat van Unkown Mortal Orchestra ook wel goed. Graag meer van dit soort bands in 2013 en mocht je alvast wat tips hebben dan zijn ze natuurlijk welkom in de comments hieronder.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->