nummer van 19/12/2012 door

‘Bring On The Dancing Horses’ van Echo & The Bunnymen

De laatste troef van een band in het nauw

Echo & The Bunnymen – Bring On The Dancing Horses

Echo en zijn konijnenmannen hadden het niet gemakkelijk in 1985. Een jaar eerder brachten de new wavers uit Liverpool hun meesterwerk Ocean Rain uit, door henzelf in de pr-campagne uitgeroepen tot “The greatest album ever made.” Daar was een deel van de pers het opvallend genoeg nog mee eens ook, en dus stonden ze voor de onmogelijke keuze om te stoppen op hun hoogtepunt of proberen het succes te overtreffen. Ze zagen echter een derde mogelijkheid: gewoon lekker gekke dingen doen die toch niemand zou vergelijken met dat briljante album. Zo gingen de heren op toernee in Scandinavië en speelden daar louter covers van bands als Talking HeadsTelevision The Rolling Stones en The Doors, een ietwat markant hoofdstuk uit de geschiedenis van de band dat voor liefhebbers geregistreerd is op de semi-bootleg On Strike. Ook scoorde zanger Ian McCullogh als soloartiest een hit met een cover van de Amerikaanse traditional ‘September Song’.

Schot in de roos

Toch kon de band dit gesteggel niet lang volhouden; het publiek snakte collectief naar serieus nieuw materiaal van Echo & The Bunnymen. Dan maar een single uitbrengen om de fans wat warm te houden. ‘Bring On The Dancing Horses’ was een schot in de roos. De koele, typische jaren 80 sound van zowel McCulloghs stem als de muzikanten achter hem ademen een prachtige sfeer die precies in de tijdsgeest past. Geen wonder dat het werd gekozen voor de soundtrack van een film die eveneens potten zou breken bij new wave-tieners: Pretty In Pink.

Pretty In Pink (1986) – Trailer

Circusshow

Ook zo raak: de tekst van ‘Bring On The Dancing Horses’. Boordevol teen angst, verpakt in lekker wollige frases. Precies zoals iedere naar zijn schoenen starende puber uit welk decennium dan ook het wil hebben. De titel is een vertaald Russisch gezegde dat verwijst naar circusshows die traditiegetrouw altijd afgesloten worden met dansende paarden. De grote finale, de laatste troef, vooral pas inzetten wanneer alles verloren is. Bij een stukgelopen relatie bijvoorbeeld, zoals de protagonist van dit liedje moet ondervinden. Of wanneer je band weinig toekomst meer lijkt te hebben, zoals Echo & The Bunnymen in 1985. Direct na het uitbrengen van de single verliet drummer Pete de Freitas de band. De overgebleven leden schraapten toch de moed bij elkaar om met een nieuw album te komen, maar dat flopte genadeloos vergeleken met Ocean Rain.

Demoversie

Voor wie de singleversie overigens toch net iets te kil of te poppy vindt, is er altijd nog de demo die de band eerder opnam met de werktitel ‘Jimmy Brown’. Daarop horen we een opgefoktere Echo & The Bunnymen met een Ian McCullogh die zijn stembanden laat scheuren van passie. Schitterend.

Echo & The Bunnymen – Jimmy Brown

Tags: , , , ,

-->