nummer van 18/12/2012 door

‘Tennessee Me’ van The Secret Sisters

Voor als je oren eens wat rust nodig hebben

The Secret Sisters – Tennessee Me

Soms heb ik even genoeg van lawaai.  Best lastig, als je het liefst naar muziek met harde gitaren luistert, maar soms ben ik er gewoon even helemaal klaar mee. Als je een avondje bent wezen stappen en urenlang naar veel te vervelende muziek hebt geluisterd die veel te hard werd gedraaid bijvoorbeeld. En iedereen die je spreekt in je oor staat te tetteren en je af en toe maar knikt of glimlacht om te doen alsof je het überhaupt verstaan hebt. Maar goed, als je dan thuis komt en toch nog even een laatste whisky wilt drinken met wat muziek erbij, is een beetje contrast met het geluidsgeweld van daarvoor altijd wel even aangenaam. The Secret Sisters blijkt in die gevallen al een tijdje zeer aangenaam gezelschap.

Muzikale ambities? Neuh, niet echt…

Nu zijn deze zusjes overdag ook prima aan te horen, maar onlangs bleek hun muziek tijdens één van de hiervoor genoemde momenten weer eens prima uit de verf te komen. Country en een goed glas whisky, het blijft nou eenmaal een gouden combinatie. Hetzelfde geldt voor de stemmen van Laura en Lydia Rogers, die zulke naadloze harmonieën laten horen dat je af en toe goed moet luisteren om te horen welke stem nu precies wat zingt. Zoetgevooisd ook, maar gelukkig wel met een bitter randje zodat het allemaal niet te lieflijk wordt.

De carrière van The Secret Sisters begint in Muscle Shoals, Alabama, waar een voorliefde voor muziek schijnbaar aan het kraanwater wordt toegevoegd, gezien de muzikale geschiedenis van de plaats. De zusjes beginnen in de kerk met muziek en aangezien daarbij geen instrumenten aanwezig zijn, leren ze zo meerstemmig te zingen. Een echte loopbaan als zangeres ambiëren ze eigenlijk niet, totdat Lydia besluit om toch eens naar een auditie in Nashville te gaan. Die valt in de smaak en ze wordt gevraagd om terug te komen, waarbij ze haar zusje Laura meeneemt. Een slimme zet zo blijkt, want de platenbonzen zien in het tweetal direct een nieuwe act.

Klassieke kwaliteiten

Ze worden aan het werk gezet met T-Bone Burnett, die vroeger gitaar speelde bij Bob Dylan en producer was van onder andere Roy Orbison, Elvis Costello en John Mellencamp. Om het authentieke geluid van de zusjes te behouden wordt besloten om alles analoog op te nemen en te werken met apparatuur uit de jaren vijftig en zestig. Het resultaat is duidelijk hoorbaar, want het debuutalbum klinkt alsof het ook daadwerkelijk in die tijd is opgenomen en alle nummers countryklassiekers zijn. Dat zijn het eigenlijk ook, want het grootste gedeelte van de plaat bestaat uit covers van George Jones, Hank Williams en Nancy Baron. ‘Tennesee Me’ is één van de twee nummers die het duo zelf schreef en laat gelukkig horen dat de zusjes ook zelf genoeg in hun mars hebben. Als het goed is horen we daar meer van op hun tweede album, dat in 2013 uit moet komen.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->