nummer van 17/12/2012 door

‘Luscious Lady’ van Darondo

Parelvissen in de baai van San Francisco

Darondo – Luscious Lady

Darondo, nog nooit van gehoord? Maak je geen zorgen. Zo gek is het niet hoor. Ondanks dat ik de lp de afgelopen maanden al veelvuldig in mijn handen heb gehad in de plaatselijke platenzaak, heb ik de muziek ook pas recent gehoord. Waarom pak je zo’n plaat vast? Ach ja, ze staat onder soul. De naam spreekt aan. De hoes spreekt aan. Maar het was in ieder geval niet omdat ik Darondo kende en het album koste wat het kost moest hebben. Toen nog niet tenminste.

Dat blijf ik zo boeiend vinden aan muziek, dat er zoveel artiesten zijn die lang of minder lang geleden fantastische nummers hebben opgenomen en daar soms ook helemaal geen succes mee gehad hebben. Maar plots, hoe het komt is vaak niet duidelijk, vallen puzzelstukjes in elkaar en komt de erkenning alsnog (hallo Charles Bradley). De korte carrière van Darondo begin jaren zeventig had anders kunnen lopen. De soulzanger uit San Francisco had evengoed een opvolger van zijn stadsgenoot Sly Stone kunnen worden. De kwaliteiten had hij er zeker voor. Het zat Darondo echter niet mee. Zijn eerste single ‘How I Got Over’ werd slecht verdeeld. Toch kende hij genoeg succes om een platendeal te krijgen. Het nodige materiaal werd opgenomen, maar enkel een single met misschien wel zijn bekendste nummer ‘Didn’t I’ erop werd uitgebracht. ‘Legs’, zijn laatste single, kwam uit op een heel obscuur labeltje en was dan ook moeilijk te krijgen. Ondanks de beperkte verkoopcijfers ging het Darondo voor de wind. Hij opende voor James Brown en had een vaste avond in één van de meest populaire clubs in San Francisco, maar niet lang nadat ‘Legs’ uitkwam, verdween de zanger van het toneel. Letterlijk en figuurlijk.

Er zo bij lopen, dan vraag je er om.

Geruchten staken de kop op tijdens zijn afwezigheid. Darondo zou een pooier zijn. Dat hij vroeger rondreed in een parelwitte Rolls Royce en zich enkel vertoonde in de duurste pakken met dure ringen om zijn vingers zal wel bijgedragen hebben aan deze roddel, maar duidelijkheid is hier nooit over geweest. Begin jaren tachtig kwam Darondo terug bovendrijven toen hij op een lokaal televisiestation enkele programma’s presenteerde met klinkende titels als Darondo’s Penthouse After Dark, Daze Comedy Videos en Tapper The Rabbit, een kinderprogramma. Na zijn tweede carrière als televisiepersoonlijkheid verdween Darondo uit de spotlights. Zijn muziek werd weer onder de aandacht gebracht toen de bekende Britse dj Gilles Peterson ‘Didn’t I’ op zijn Digs America-verzamelaar zette. De zoektocht naar het oeuvre van de zanger ging van start, maar aanvankelijk kwamen enkel de drie singles naar boven. Tijdens het zoeken naar beeldmateriaal voor bij de liner notes werden de videobanden van Darondo’s televisieprogramma’s bekeken. In de doos met banden zat tot eenieders verbazing ook een demo reel met daarop nooit eerder uitgebrachte nummers. Zo kunnen we nu genieten van meer nummers van deze tot voor kort onbekende parel.

Tags: , , , , ,

-->