nummer van 14/12/2012 door

‘Keep Me In Your Heart’ van Warren Zevon

Forrest Gump als briljant liedjesschrijver

Warren Zevon – Keep Me In Your Heart

Singer/songwriter Warren Zevon heeft zich altijd als een soort Forrest Gump laten omringen door prominenten uit de Amerikaanse muziekindustrie. De lijst met namen van muzikale helden waarmee hij samenwerkte is onwaarschijnlijk lang en zal menig mond laten openstaan. Toch kan Zevons eigen relatie met de charts op zijn zachtst als grillig omschreven worden. Voor blijvend succes was de man uit Chicago te eigenwijs, te cynisch. En dus kent het grote publiek hoogstens zijn hitje ‘Werewolves Of London’ uit 1978, dat enkele jaren geleden samen met Lynyrd Skynyrds ‘Sweet Home Alabama’ gesampled werd in Kid Rocks ‘All Summer Long’.

Igor Stravinsky en The Turtles

Voor het zover was probeerde hij als klein jochie zijn muzikale talent echter uit als klassiek pianist, een interesse die hem zelfs in contact bracht met componist Igor Stravinsky. Toen zijn ouders scheidden raakte de 16-jarige Zevon bevangen van de rock ’n roll, sprong in de auto die hij van zijn vader had gekregen en reed naar New York City om een popster te worden. Dat lukte hem beter dan de meeste ambitieuze import-New Yorkers; Warren belandde in folk-rock duo lyme & cybelle en scoorde in 1966 toch een lokaal hitje met ‘Follow Me’.

Lyme And Cybelle – Follow Me – 1966

Voordat het écht iets kon worden met lyme & cybelle vertrok Zevon echter alweer naar Los Angeles, waar hij dacht meer te kunnen bereiken. Hij schreef veel muziek voor radiojingles en andere artiesten, maar behalve twee singles voor The Turtles kwam daar maar weinig uit voort. In 1969 dacht producer Kim Fowley een nieuw talent te hebben ontdekt in de singer/songwriter, en bood hem aan om een plaat op te nemen. Zevon:

Fowley called me up one day and asked very simply, “Are you prepared to wear black leather and chains, fuck a lot of teenage girls and get rich?” – I said yes

The Everly Brothers, Fleetwood Mac, Jackson Browne, Eagles, Bonnie Raitt

Gelukkig voor die tienermeisjes kwam hier niets van terecht; het album Wanted Dead Or Alive flopte. Een aanwijzing voor Zevon om zich wat bescheidener op te stellen. Hij werd livepianist voor The Everly Brothers en werkte met Don en Phil Everly voor hun soloalbums. Gaandeweg werd het pijnlijke bewustzijn van zijn eigen falen als solo-artiest hem teveel, en vertrok hij in 1973 uit frustratie naar Spanje, waar hij de gehele zomer in kleine kroegen speelde en liedjes schreef. In 1975 keerde hij terug naar Los Angeles, waar hij een appartement deelde met twee andere gedesillusioneerde wanna-be pop stars, Lindsay Buckingham en Stevie Nicks die later wereldberoemd zouden worden met Fleetwood Mac. Zevon raakte bevriend met Jackson Browne, die een groot bewonderaar werd van de a-typische composities en teksten van de liedjesschrijver. Zevon zong over outlaws, sociopaten, boeven en misantropie, maar gevatter en geestiger dan de beste komieken. Browne gaf hem de kans waar hij inmiddels al weer zes jaar op wachtte: het opnemen van een tweede album. Heel Fleetwood Mac hielp mee, evenals Bonnie Raitt en enkele leden van Eagles. De plaat verkocht niet noemenswaardig goed, maar werd desondanks lovend onthaald door critici en Linda Ronstadt vond maar liefst drie nummers het coveren waard. Jackson Browne nam Warren Zevon mee op tournee, en in 1978 namen ze een nieuw album op, Excitable Boy. Toen was daar eindelijk die hit, ‘Werewolves of London’.

Werewolves Of London

R.E.M., Bob Dylan, Neil Young, George Clinton

Heel eventjes was Zevon de rockheld die hij altijd al wilde zijn. Vrijwel direct raakte hij echter aan de drank, kickte weer af, kwam terug met een knaller van een liveplaat (Stand In the Fire), maar evenaarde nooit zijn succes met ‘Werewolves’. Het besef dat hij zo snel over zijn hoogtepunt heen was, deed hem weer wegkwijnen. Het duurde tot 1984 voor hij weer de energie vond om écht iets te proberen, uiteraard met de juiste supermuzikanten om hem heen. Ze moesten wel wat jonger zijn dit keer, een stel dat opgewassen was tegen het nieuwe muziekklimaat. En dus gooide de man zijn charmes in de strijd om R.E.M. te recruteren als zijn begeleidingsband. Dat lukte, en ze namen het album Sentimental Hygiene op dat in 1987 verscheen. Oja, dat album bevatte ook gastbijdragen van Bob DylanNeil Young en George Clinton.

The Wind

Hoe deze Forrest Gump het toch keer op keer voor elkaar kreeg om dit soort grootheden te strikken voor zijn projecten? Ze geloofden in hem, en terecht, want ieder liedje dat de man schreef was even briljant. Dat Warren Zevon een vreemde snuiter was bewees hij met zijn impulsieve acties, maar ook, zo zou later blijken, met zijn hypochondrie en zijn gevoel voor dramatiek. Toen de doktoren in 2002 longkanker bij hem constateerden, begon Zevon aan het album The Wind te werken, zijn laatste meesterwerk. Het album sluit af met ‘Keep Me In Your Heart’, waarin we Zevon in zijn eentje afscheid horen nemen van zijn fans en alle bijzondere mensen die hij tijdens zijn leven heeft ontmoet. Het album kwam op 26 augustus 2003 uit, twee weken voordat Warren Zevon overleed.

Tags: , , , , , , ,

-->