nummer van 11/12/2012 door

‘Hollywood Forever Cemetery Sings’ van Father John Misty

Jaarlijstjes, doe er je voordeel mee

Father John Misty – Hollywood Forever Cemetery Sings [OFFICIAL VIDEO]

Het is december, dus de jaarlijstjes overstelpen weer alle blogs en magazines. Voor veel mensen een ergernis, die vinden dat platen niet gerangschikt horen te worden op basis van een waardeoordeel. Daarnaast heb je nog de muziekliefhebbers die dit fenomeen bloedserieus nemen en elke gelegenheid aangrijpen om te verdedigen waarom Alt-J de beste plaat van 2012 maakte in plaats van Tame Impala of Frank Ocean. Beide benaderingen zijn vrij zinloos wat mij betreft, maar desalniettemin ben ik ieder jaar weer dolblij met de lijstjes. Want in een maand waarin er doorgaans weinig nieuwe albums uitkomen is het de ideale aanleiding om weer wat nieuws te ontdekken. Dat is dan ook het enige maar zeer gewaardeerde nut van de jaarlijstjes: je kunt in één klap ontdekken wat je het afgelopen jaar allemaal over het hoofd hebt gezien.

Josh Tillman moet z’n lijstje ook nog inleveren

Nog even een inhaalslag

Zo leverden de lijstjes van mijn collega-recensenten en winkelmedewerkers bij Plato al veel moois op. Nieuwe platen van onder andere Black Prairie en Big Eyes Family Players zijn in 2012 niet op mijn radar verschenen, maar worden nu alsnog grijsgedraaid. Ook had ik bijna gemist dat één van mijn favoriete artiesten van 2011 dit jaar nog met nieuw werk is gekomen. Jonathan Wilson bleek samen met Graham Nash een cover te hebben opgenomen van George Harrisons ‘Isn’t It A Pity’. Compleet aan me voorbijgegaan, als Roel Kramer er niet over had geschreven in een blog over de meest Ondergewaardeerde Liedjes van 2012.

Het meeste plezier beleef ik echter aan lijstjes van muzikanten die ik interessant vind. Van die journalisten geloof ik het wel, daar zitten slechts zelden echte verrassingen tussen, een paar uitzonderingen daargelaten.  Muzikanten hebben een stuk minder last van opdringerige pr-mensen die hun plaatjes pushen en zijn ongetwijfeld ook niet zo druk met het maar als eerste signaleren van nieuwe bands. Zo spitte ik vorige week met veel genoegen het lijstje van Patterson Hood door, gitarist en zanger van de Drive-By Truckers. Die stond vol met prima platen, zoals die van Alabama Shakes, Kelly Hogan en Lee Renaldo. De nummer 1 van zijn lijstje was nieuw voor mij, namelijk Fear Fun van Father John Misty.

Muzikale scherven

Nou ja, nieuw, ik had ergens wel opgevangen dat dit een soloproject was van voormalig Fleet Foxes-drummer Joshua Tillman, maar had de plaat vooralsnog links laten liggen. Wellicht onbewust, omdat die laatste van Fleet Foxes me een stuk minder deed dan het debuut. Hood trok me alsnog over de streep, en niet onterecht, zo ontdekte ik. Fear Fun blijkt een avontuurlijke en afwisselende plaat, die ver blijft van zalvende samenzang die Fleet Foxes naar mijn idee op een gegeven moment wat te vaak van stal haalde. Muzikaal is het allemaal een stuk kleurrijker, als een mozaïek die is samengesteld uit scherven van folk, west coast pop en de hippiesferen uit Laurel Canyon.

Die afwisseling zorgt er voor dat het soms alle kanten op dwarrelt, maar Tillman weet de luisteraar op de juiste momenten met verrassende nummers weer bij de les te houden. Zoals met het opvallend rechtlijnige ‘Hollywood Forever Cemetery Sings’. De slepende beat en zijn galmende zang doen wat denken aan Kurt Vile en in vergelijking met de rest van Fear Fun is de aanpak muzikaal gezien een stuk eenvoudiger. Maar het laat horen dat onder al die rijk aangeklede nummers steeds een goede basis schuilt. Geen pakkend refrein, maar een sluimerend en knagend sfeertje dat vooral door de tekst een ongemakkelijke ondertoon heeft.

En als ik het dan toch over het nut van eindejaarslijstjes heb, geef ik je nog even een ongevraagde tip uit de mijne mee.  Mijn nummer 3, A Darkness So Gold van The Pines, zag ik in veel te weinig lijstjes staan. Laat het nummer hieronder je overhalen om alsnog de hele plaat te luisteren, mocht je dat nog niet hebben gedaan.

The PINES- Cry Cry Crow (Official Music Video)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

-->