nummer van 10/12/2012 door

‘Stop And Look (And You Have Found Love)’ van The Delfonics

Doet Adrian Younge weer hersenpannen ontploffen?

“Ready or not, here I come”. Gevoelsmatig denk ik dat je nooit echt klaar kan zijn voor een comebackplaat, ook al weet je al lang dat ze er aan komt. Wat heeft de jarenlange radiostilte met de stem van de artiest gedaan? Krijgt de sound een grondige update? Horen we de stempel van de dertig jaar jongere producer die het een eer vindt om met zijn idool samen te werken? Lukt het die oude rot om na al die jaren weer een even boeiende plaat te maken? “You can’t hide. Gonna find you and keep you happy”. Onder andere Johnny Cash, Neil Diamond, Al Green en Bobby Womack zijn hen al voor gegaan, maar nu is het aan The Delfonics om een nieuw publiek te gaan zoeken en die gelukkig te maken.

Toch is de soulband uit Philadelphia al langer terug. De afgelopen jaren leerden The Fugees en Quentin Tarentino ons de Sexy Sound Of Soul van het kwartet en de falsetto van leadzanger William Hart kennen. ‘Ready Or Not’, ‘Didn’t I (Blow Your Mind This Time) en ‘La La Means I Love You’ zijn nummers die veel mensen kennen, maar waarvan ze vaak niet weten wie de uitvoerder is. Nu is het aan het nieuwe wonderkind van de soul, muzikant, songwriter en producer Adrian Younge, om niet alleen de nummers, maar ook de naam van The Delfonics in het collectieve geheugen te prenten.

2012 is een druk en succesvol jaar geweest voor Younge. Hij oogste veel lof met zijn debuutplaat Something About April en werd de hemel ingeprezen nadat hij vijf fenomenale optredens in België en Nederland had gegeven. Zijn werk werd opgemerkt door leden van Wu-Tang Clan en Younge dook de studio in voor het nieuwe album van Ghostface Killah (dat volgens mij dit jaar nog uit komt).

Er zit veertig jaar muziekgeschiedenis tussen Younge en Hart, maar de overeenkomsten kunnen voor vonken zorgen.

En dan is er dus de plaat die Younge schreef met William Hart en waarvan de eerste single vorige week uitgebracht werd op het fantastische Wax Poetics label. ‘Stop And Look’ heeft vandaag al de nodige rondjes gemaakt en ik ben er nog niet helemaal over uit. Harts falsetto is duidelijk niet meer zo kraakhelder als veertig jaar geleden, maar mijn god, wat maakt Adrian Younge spannende muziek. De spannigsopbouw die de oude Delfonicsnummers al hadden, heeft Younge zich naadloos eigen gemaakt en geïntensifieerd. Luister maar eens naar die valsige pianotoetsen. Na een halve minuut doemen ze voor het eerst op. Het is zo’n klein detail dat een productie van Adrian Younge zo boeiend maakt en dat een nummer memorabel kan maken. Something About April stond er bol van. Net zoals de meeste nummers op zijn debuutplaat climaxt ‘Stop And Look’ ook niet, maar blijft de spanning wel constant. “Ready or not, here I come. Gonna find you and make you happy”. Ik kan niet wachten. In februari verschijnt het album.

Tags: , , , , , ,

-->