nummer van 09/12/2012 door Pim van de Werken

‘Christmas Island’ van The Lennon Sisters

En het andere verhaal van Christmas Island

Als hij niet produceert, componeert, arrangeert, mixt of remixt, vindt onze gastblogger van vandaag af en toe nog tijd om te schrijven. Meestal levert dat bijzondere inzichten op, bijvoorbeeld over democratie vs. dictatuur in bands of het bestaan van inspiratie. Vandaag stelt hij The Lennon Sisters met hun nostalgische ‘Christmas Island’ in een ander daglicht. Het woord is aan Pim van de Werken.

Lennon Sisters – Christmas Island

Mijn autoradio doet het niet zo goed. Daardoor kan ik de alleen middengolf ontvangen en luister ik de laatste tijd vaak naar Radio 5 nostalgia. Er gaat een wereld voor me open. Een wereld van muziek die gemaakt is voor pakweg 1965. Een tijdperk waar ik als fervent popliefhebber weinig van heb meegekregen. Popmuziek begon voor mij bij The Beatles en Phil Spector. Veel van die muziek is eigenlijk te kazig voor woorden. En toch pakt het me op de één of andere manier. Dat zit hem denk ik vooral in de sound. Veel van deze artiesten hebben later – toen de opname techniek een stuk verder gevorderd was – ook muziek gemaakt. Dat is meestal muziek waar ik braakneigingen bij moet onderdrukken. Dit liedje kende ik overigens eerder in de versie die Bob Dylan opnam voor zijn kerstplaat uit 2009.

How to throw a Christmas party

Sinds een paar jaar schrijf ik elk jaar een kerstliedje voor How to throw a Christmas party. Een door Sufjan Stevens en The Polyphonic Spree geïnspireerd gezelschap waarmee we verkleed als levende kerststal podia onveilig maken. Eigenwijs als ik ben zoek ik elk jaar naar een insteek waarvan ik denk dat het iets toevoegt aan het bestaande repertoire kerstmuziek. Het eerste jaar werd dat een kerst-murderballad geschreven uit het oogpunt van Herodus. Het tweede jaar een folkliedje over een schaap op de velden van Efrata die probeert om niet mee te zingen met het engelenkoor. Dit jaar een kerst-protestsong over – jawel – Christmas Island.

Het andere verhaal van Christmas Island

De nu psychedelisch aandoende rozengeur en maneschijn uit de video van The Lennon Sisters is een escapistisch meesterwerk. Maar Christmas Island is niet alleen bekend vanwege de mooie palmstranden en de jaarlijkse rode krab migratie. Het eiland hoort bij Australië, maar ligt relatief dicht bij Indonesië. Daarom is het een gewilde bestemming voor vluchtelingen die naar Australië willen vluchten. Een onderneming die zeker niet zonder gevaar is. Met heel veel mensen op een gammele vissersboot kan er veel misgaan. Om de vluchtelingen zo effectief mogelijk buiten de deur te houden heeft Australië een enorm detentiecentrum op het eiland neergezet waar de vluchtelingen opgesloten worden. Je zult daar maar zitten tijdens de kerst. Omdat je, net zoals Jozef en Maria in het kerstverhaal naar Egypte uit moesten wijken, moet vluchten voor de gevaren in je eigen land. Dan is Christmas Island van The Lennon Sisters opeens het laatste nummer dat je wilt horen.

Tags: , , , ,

-->