nummer van 06/12/2012 door

‘A Fond Farewell’ van Elliott Smith

Op weg naar een gezond leven vol muziek

A Fond Farewell – Elliott Smith

Elliott Smith werd op 6 augustus 2003 34 jaar. Vlak daarna gaf hij alles op wat slecht voor hem was: cafeïne, alcohol, rood vlees, kristalsuiker en allerlei psychiatrische medicatie. Die pillen had hij onder andere overgehouden aan zijn tijd in de afkickkliniek een jaar eerder. Het was niet de eerste keer dat hij in een kliniek probeerde van de drugs af te komen. Op zijn veertiende verhuisde Smith van Texas naar Portland om bij zijn vader te wonen. Behalve dat hij daar begon met het opnemen van zijn eigen muziek, begon hij rond die tijd ook te experimenteren met drugs. Met alle gevolgen van dien. Maar vanaf zijn 34e is het dus over met al die troep, besluit hij.

Elliott Smith

Voorafgaand aan zijn omslag had hij een zware tijd gehad. De afkickkliniek in 2002, vlak daarvoor was hij opgepakt voor vechten tijdens een optreden van de Flaming Lips en Beck waarbij hij ook zijn hand bezeerde en shows moest afzeggen, en zijn hele jonge leven vocht hij tegen depressie, alcoholisme en drugsverslavingen. Kortom, de ingrediënten voor een enkeltje naar de tering om dan terug te kijken en te zien dat je er niks van hebt gemaakt. Maar Elliott Smith had ondanks zijn depressies en verslavingen op zijn 34e al een gevestigde staat van dienst: vijf platen waarvan vooral Either/Or (1997) en XO (1998) hoge ogen scoorden bij zowel de muziekcritici als het publiek. Ook werd hij genomineerd voor een Oscar voor zijn bijdrage aan de soundtrack van de film Good Will Hunting.

Dreigen

Hoewel hij van 1994 tot en met 2000 minstens om het jaar een plaat had afgeleverd, was er in augustus 2003 nog geen teken van nieuw werk. Vanaf 2000 maakt hij er domweg een zootje van. Zijn platencontract met Dreamworks werd ontbonden, omdat Smith dreigde zelfmoord te plegen als ze dat niet zouden doen. Dat het hem menens was, wist Dreamworks. Toen Smith in 1998 aan het eerste album voor dat label werkte, XO, was hij al eens high van de drugs van een klif afgesprongen. Het contract werd de prullenmand ingegooid. Naar verluidt rookte hij op een gegeven moment per dag voor 1500 euro aan heroïne.

Nadat hij op zijn 34e aan zijn gezondheid ging werken, kwam tot verbazing van zelfs de mensen die dicht bij hem stonden, ook weer de muziek terug. Wel ging het alle kanten op. Behalve de zo kenmerkende singer/songwriter-muziek van Smith, was hij ook aan het experimenteren met noise-muziek. Maar hij was aan het werk en om hem heen werd zelfs gemompeld dat hij eindelijk écht clean was. Daar doe je dan twintig jaar over, maar beter laat dan nooit.

Nieuwe plaat

In de herfst van 2003 krijgt de plaat al meer vorm. Smith denkt er over om een dubbelplaat te maken en werkt hard aan zijn liedjes. Er is zelfs al een titel, From A Basement On The Hill. Smith zit weer in de lift; gezond en creatief.

Maar dan slaat het noodlot toe. Op 21 oktober 2003 krijgt hij thuis ruzie met zijn vriendin. Wat er dan gebeurt is nog steeds niet helemaal duidelijk. De officiële lezing: tijdens de ruzie sluit zijn vriendin zich boos op in de badkamer en neemt een douche. Als ze dan een ontzettend hard geschreeuw hoort, opent ze de badkamerdeur. En daar staat haar vriend, Elliott Smith, met een mes in zijn borst. Ze haalt het mes eruit en belt voor hulp. In het ziekenhuis sterft Smith aan zijn verwondingen. Zelfmoord is het oordeel, maar het officiële autopsierapport laat wat ruimte over. Smith was niet onder invloed van drank en drugs en er waren geen wonden die enige aarzeling vertoonden, wat wel normaal is bij een zelfmoord. Maar de autoriteiten onderzoeken de zaak niet verder.

Het is tragisch dat Smith zijn plaat niet af kon maken, terwijl hij al een heel eind was. Hij had zelfs al iemand benaderd om de muziek te mixen. Nog tragischer is dat hij net op de goede weg leek voor een langer en gezonder leven vol muziek. Bijna een jaar na zijn dood (19 oktober 2004) komt From A Basement On The Hill uit met daarop Smiths laatste liedjes. Het is een genegen vaarwel van een groots artiest.

Tags: , , , , , ,

-->