Ghetto Brothers Power

Muziek kan verdelen – ik denk aan mijn jeugd, waarin ik meermaals ruzie had met gabbers – en verenigen, woodstock schiet me te binnen. En in het ruwe New York van de jaren zeventig, zorgde een stel muzikanten voor eenheid onder de gangs die de stad terroriseerden. Het was zanger Benjy Melendez van de Ghetto Brothers die op 7 december 1971 meer dan twintig New Yorkse gangs bij elkaar had gekregen voor de Hoe Avenue Peace Meeting, een overleg dat tot een, weliswaar korte, wapenstilstand tussen de bendes leidde.

Ghetto Brothers gonna work it out

Dat Melendez degene was die dit proces in gang had gezet, was niet toevallig, want naast zanger van Ghetto Brothers, was hij ook vice-voorzitter van de bende met dezelfde naam. De Ghetto Brothers was een bende uit de New Yorkse wijk Bronx en één van de grootste gangs van de stad. Geheel tegen het clichébeeld in, was de Ghetto Brothers een bende die vrouwen met respect behandelde, politiek actief was en ook veel minder wraakzuchtig was dat haar rivalen. Getuige van dat laatste feit was de ongelukkige aanleiding voor de Hoe Avenue Peace Meeting. Het vredesverdrag dat Melendez nastreefde moest een eerbetoon zijn aan zijn gevallen broeder Cornell Benjamin. Black Benjy, zoals de andere bendeleden hem noemden, was eerder dat jaar vermoord toen hij een gevecht tussen twee rivaliserende gangs probeerde te beëindigen. De Ghetto Brothers hebben zijn dood nooit gewraakt, maar zochten, en vonden, (tijdelijke) vrede.

Een half jaar na het legendarische vredesoverleg dook Benjy Melendez de studio in met zijn band, Ghetto Brothers. In een namiddag namen ze acht songs op. Het resultaat was Power – Fuerza, een album dat de soul van Archie Bell & The Drells en de pop van de vroege Beatles mixt met latininvloeden en het verhaal van het New Yorkse bendeleven. Power – Fuerza werd enkel lokaal verkocht en kreeg door de jaren heen een mytische status. Het was een album waar je van gehoord had, of iemand kende die het eens een keer gehoord had. Maar sinds kort is een album waar me allemaal van kunnen genieten, want het New Yorkse label Truth & Soul heeft een deluxe edition uitgebracht van de plaat, compleet met uitgebreide liner notes en een overvloed aan foto’s. Een mooi stukje (muziek)geschiedenis dus.

Tags: , , , , ,

-->