nummer van 03/12/2012 door

‘Molly’s Lips’ door Nirvana

De inspiratiebronnen van Kurt Cobain in 50 albums

Nirvana- Molly's lips (live unseen)

Ruim zes jaar geleden was ik in de Melkweg voor een concert van Mogwai. In het voorprogramma stond een singer-songwriter, wat ik een nogal een vreemde keuze vond in combinatie met de zware postrock van de Schotse band. Mijn verbazing werd groter toen ik tijdens de set maar liefst twee covers van Nirvana voorbij hoorde komen: ‘Molly’s Lips’ en ‘Son Of A Gun’, beiden afkomstig van het compilatiealbum Incesticide uit 1992. Ik werd echter al snel op mijn vingers getikt door mijn gezelschap van die avond. Het betrof hier geen artiest met een grote liefde voor de grungeband, maar de man die de nummers nota bene ooit zelf schreef. Eugene Kelly richtte The Vaselines  in 1986 op in Glasgow en vormde zo één van de grootste inspiratiebronnen voor Kurt Cobain, wat resulteerde in enkele covers van de band. Zo kijk je ineens toch heel anders naar het voorprogramma.

Ik vertel Nirvanafans natuurlijk niks nieuws, maar mijn interesse voor de band kwam wat laat op gang, dus vergeef me. Ik heb de release van Nevermind en de enorme impact weliswaar bewust meegemaakt, maar verdiepte me nooit écht in de band. Ik coverde met m’n havobandje nummers als ‘Rape Me’ maar mijn interesses dwaalden al snel meer af richting hardrock, metal en punkrock. Alle platen en nummers kende ik wel, maar de achtergronden begonnen pas te boeien toen ik me in de Melkweg afvroeg waarom Cobain van één artiest twee nummers wilde coveren. Het bleken er trouwens drie te zijn, want op Unplugged In New York staat met ‘Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam’ nog een cover van The Vaselines. [1]

Cobains adoratie ging zelfs nog verder, want zijn dochter Frances Bean werd vernoemd naar Frances McKee, gitariste en zangeres van The Vaselines. Maar het is niet de enige band die geëerd werd met een bewerking door de band uit Seattle. De eerste single die Nirvana uitbracht was natuurlijk ‘Love Buzz’, een cover van ons eigen Shocking Blue. Op de Hormoaning ep die alleen in Australië en Japan uitkwam, stond behalve twee Vaselinecovers ook nog een versie van ‘Turnaround’ van Devo. Ook bevat deze release een cover van The Wipers’ ‘D7’. ‘The Man Who Sold The World’ van David Bowie werd gecoverd op Unplugged In New York, evenals Lead Belly’s interpretatie van ‘Where Did You Sleep Last Night’. Daarnaast is de intro van ‘Territorial Pissings’ een door bassist Krist Novoselic gezongen regel uit ‘Get Together’ van The Youngbloods.Voor een verdere blik in Cobains muzikale belevingswereld is Journals een goed uitgangspunt. Deze verzameling teksten en tekeningen van Cobains hand verscheen in 2002 en biedt onder meer een lijst met zijn 50 favoriete albums.

Ik heb de lijst voor zover beschikbaar op Spotify in een overzichtelijke playlist gezet, goed voor ongeveer 24 uur aan muziek die op één of andere manier invloed had op het werk van Nirvana. Een paar pareltjes heb ik er alvast voor je uitgevist.

‘N.I.T.A.’ van Young Marble Giants

Ellende genoeg natuurlijk in het leven van Kurt Cobain, maar als hij troost zocht vond hij die in de muziek van Young Marble Giants. Nirvana zou eigenlijk ‘Credit In The Straight World’ coveren voor een compilatie-cd, maar dit idee werd uiteindelijk uitgevoerd door Courtney Love op het tweede album van haar band Hole.

Young Marble Giants – N.I.T.A

‘Twist Barbie’ van Shonen Knife

Van Japanse muziek had Kurt Cobain geen hoge pet op, totdat hij Shonen Knife hoorde. Een ontmoeting met de Japanse dames liep uit op een ongemakkelijke situatie, met drie doodsbange meisjes aan de ene kant, een verlegen Cobain aan de andere kant en een hoop pijnlijke stiltes en ongemakkelijk glimlachen in het midden.

Shonen Knife-Twist Barbie

‘Philosophy Of The World’ van The Shaggs

Cobains talent om geniale melodieën te creëren ging gepaard met een drang naar imperfectie. Prachtige zanglijnen waren niet zelden verminkt met een dissonant litteken, waardoor de nummers nooit te comfortabel of behaaglijk werden. The Shaggs beheersten deze ziekelijke neiging tot in het uiterste en behoorde ook tot de favoriete bands van Frank Zappa.

Philosophy of the world – The Shaggs

  1. [1] De originele titel van The Vaselines luidt overigens ‘Jesus Wants Me For A Sunbeam’.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->