nummer van 01/12/2012 door

‘Born Slippy (Nuxx)’ door Get Well Soon

Heer Gropper en zijn elegante cover

Get Well Soon – Born Slippy Nuxx

Ik heb ooit een jongen gekend die met zijn ogen dicht en armen gespreid de hele tekst van ‘Born Slippy .NUXX’[1] opzong. Het duurde altijd lang, maar als hij het deed, nam hij zijn tijd en was hij even ergens anders. Het opzingen van de tekst bracht hem terug naar een moment van extase, waarschijnlijk een herinnering waarin hij op een of ander dansfeest in een grote, donkere zaal stond en de herkenbare synth-noten van de jaren 90 danceklassieker door de speakers klonken. Wegzinkend in de galmende akkoorden, zichzelf opfokkend voor het moordende ritme dat snel zou beginnen te stampen. Het nummer ‘Born Slippy .NUXX’  van Underworld deed mij destijds niet zoveel, maar voor hem stond het gelijk aan een soort spiritueel, “we gaan dansen tot de wereld ontploft”-moment. Zo kon Born Slippy zijn, en zo was het voor velen geweest, nadat ze het voor het eerst hoorden in de laatste scène van de film Trainspotting. Het was boy, boy, boy, boy, het praatte rechtstreeks tegen de jongens, en nu maakte het ze nostalgisch.

Jaren later kwam ‘Born Slippy’ weer op mijn pad, via een andere weg. Een Duitse band genaamd Get Well Soon, geleid door Konstantin Gropper, had een cover van het nummer op hun album Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon (2008) gezet. Ik vond het album goed, niet geweldig. De plaat doorstond de test van het wisselen van harde schijven niet; tegenwoodig staat Rest Now niet meer in mijn muzieklijst. Ik liet Get Well Soon rusten.

Behalve ‘Born Slippy (Nuxx)’.

Het nummer komt eens in de zoveel tijd terug in mijn systeem, terug in mijn oren en in mijn hoofd en blijft er een paar dagen hangen. En het beste ervan is dit: iedere keer dat het terugkomt, geeft het me weer die kick waar ik naar op zoek ben — precies wat het deed toen ik het voor het eerst hoorde en niet zo goed kon geloven waarom iemand ooit een nummer als ‘Born Slippy. NUXX’ zou willen coveren. ‘Born Slippy. NUXX’ was een wereldje op zich, het was een periode, een fenomeen, Ewan McGregor met gemiliterd haar en zijn bekende monoloog, et cetera, et cetera, et cetera. Waarom zou je daar aan willen komen? Ja, elke cover heeft moeite zich van het origineel los te trekken, maar als het origineel ‘Born Slippy. NUXX’ van Underworld is, dan heb je het waarschijnlijk extra moeilijk. Het had zo makkelijk kitsch kunnen worden. Of gewoon slecht, mislukt, niet boeiend, slap. Gropper, lefgozer, maakte er iets van.

De beginnoten laten er geen twijfel over bestaan dat het wederom om de jaren 90 culthit gaat en dat is meteen waar Gropper het goed gedaan heeft; het origineel verbloemen was niet alleen een smakeloze keuze geweest, maar ook een totaal hopeloze zaak. Gropper zingt de tekst net zo monotoon op als Underworlds Rick Smith. Pas als de hoekige drums op 1:25 starten, beginnen we echt aan Groppers slimme plan. Belletjes zorgen voor subtiele details, strijkers voor de intensiteit en zwaarte. Hoeveel elementen hij ook identiek laat aan het origineel, deze setting heeft niets meer te maken met Underworld. Het is meer mineur, meer Duits, donkerder, verfijnder. Gropper weeft extra donkere kleuren door het nummer (2:13), vermengt ze weer met de lieve belletjes en laat alle verschillende lagen door elkaar heen lopen. Meer lagen, meer, meer, meer…Als we op het einde bij de metaalachtige koortjes aankomen, weten we wat er komen gaat — we kennen dit, we kunnen deze tekst (dankzij Underworld) dromen: Shouting lager, lager, lager / Mega mega white thing, mega mega white thing — 4:06. De opbouw is tot een perfect einde gekomen. Underworld had ‘De Beat’ waarmee ze de belofte van hun brute climax altijd waar konden maken. Get Well Soons versie vereiste een tegengestelde aanpak: het moest uitblinken in elegantie. Gropper heeft een natuurtalent voor dosering en volbracht de taak als een heer.

Get Well Soons ‘Born Slippy (Nuxx)’ had zeker niet gewerkt in de eindscène van Trainspotting. Het moet een ander soort film zijn. Ik kijk uit naar die film.

Underworld – Born Slippy .Nuxx

  1. [1]‘Born Slippy .NUXX’ is het nummer dat we tegenwoordig vaak afkorten tot ‘Born Slippy’, maar in werkelijkheid was ‘Born Slippy’ een heel ander nummer. Namelijk dit.

Tags: , , , , , , ,

-->