nummer van 27/11/2012 door

‘Fire And Brimstone’ door The Bootleggers ft. Mark Lanegan

Hoe je de sfeer van een complete film in één nummer vangt

The Bootleggers feat. Mark Lanegan – Fire And Brimstone (Lawless Soundtrack)

Dat Franklin County in Virginia “The wettest county in the world” wordt genoemd, heeft in de film Lawless niet zozeer te maken met de moerassige omgeving, maar des te meer met het aantal illegale stokerijen dat er te vinden is. De film speelt zich af ten tijde van de Amerikaanse drooglegging in de jaren dertig, waarbij er op bijna elk boerenerf wel moonshine wordt gestookt. De broers Forrest, Howard en Jack Bondurant gaan op deze manier al jaren hun gangetje, terwijl de plaatselijke politie voor een klein bedrag graag de andere kant opkijkt. Het drietal pakt het professioneel aan en voorziet de wijde omgeving van hun sterke brouwsel, waar zelfs een auto nog op kan rijden. Niets aan de hand, totdat vanuit Chicago Special Deputy Charley Rakes wordt gestuurd om de boel aan te pakken. Die wil een flink deel van de inkomsten, waarna een prachtig geschoten film vol grimmige en bloederige scènes volgt.

Nick Cave bemoeit zich er weer eens mee

Als fan van series als Deadwood en Moonshiners al genoeg om een kleine twee uur van te genieten, maar dankzij de muziek wordt het allemaal nog eens veel beter. Nick Cave schreef het script voor de film, een bewerking van het boek The Wettest County In The World. Het werd geschreven door Matt Bondurant, wiens opa Jack één van de drie beruchte broers was. Uiteraard bemoeide Cave zich ook met de muziek. Hij werkte voor de film samen met Warren Ellis, één van The Bad Seeds en ook deel van de band bij het Cave-project Grinderman. Het duo tekende ook al voor de soundtracks van The Proposition en The Road, twee eerdere films van Lawless-regisseur John Hillcoat.

Voor de gelegenheid doopte het duo zichzelf om tot The Bootleggers en ging op zoek naar artiesten die de nummers in konden zingen. Cave had namelijk geen zin om tijdens het werken aan de soundtrack constant naar zijn eigen stem te moeten luisteren, zo vertelde hij in een interview met Rolling Stone. De twee bewerkten zelf originele nummers van o.a. Captain Beefheart, The Velvet Underground en Townes van Zandt om tot een samenhangend geheel te komen, dat de grauwe en soms ongemakkelijke sfeer van de film moest versterken. Een geslaagde missie, mede dankzij de vocale bijdragen van onder meer Emmylou Harris, Willie Nelson en levende bluegrasslegende Ralph Stanley. Vooral die laatste leverde Cave wat hoofdbrekens op, omdat de 85-jarige zich niet bepaald liet vertellen wat hij moest doen. Desondanks is zijn versie van ‘White Light/White Heat’ van The Velvet Underground een prachtmoment op de soundtrack geworden.

Twee verrassingen in één nummer

Deze achtergronden kende ik nog niet toen ik de film vorige week opzette en mijn eerste muzikale verrassing kwam dan ook al gelijk aan het begin van de film. Terwijl er schitterende beelden van bebost Virginia voorbijkomen, hoor ik na een sfeervol intro ineens de stem van Mark Lanegan. Ik moet de drang onderdrukken om op m’n laptop gelijk op te zoeken hoe dit precies zit maar weet me te bedwingen en luister gewoon naar Lanegan zoals ik ‘m nog niet vaak eerder hoorde. Voor zijn doen vrij losjes en uitgelaten zingend en ook nog eens in het hogere register van zijn bereik. Het nummer zindert van de spanning en de sfeer en had niet beter gekozen kunnen zijn als openingstrack voor Lawless.

Terwijl ik dit stuk zit te schrijven, luister ik trouwens naar Link Wray. Want na het einde van de film ben ik natuurlijk wel gelijk gaan zoeken naar meer informatie en ‘Fire & Brimstone’ bleek origineel van hem te zijn. Een muzikant wiens naam ik al vaak genoeg heb gehoord, maar waar ik me nooit verder echt in heb verdiept. Schandalig, zo merk ik nu, want alleen zijn debuutalbum uit 1971 laat al genoeg moois horen om eens een nummer van de dag aan te wijden. Ga Lawless kijken als je ‘m nog niet gezien hebt, dan ga ik de discografie van Wray eens doorspitten op zoek naar een nummer voor een volgend blog. Hieronder alvast zijn originele versie van ‘Fire And Brimstone’.

LINK WRAY fire and brimstone 1971

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

-->