My Morning Jacket – It Makes No Difference w/Brittany Howard – Newport Music Festival

Het is vandaag Black Friday, de dag na Thanksgiving waarop het kerstinkoop-seizoen in de VS in alle hysterie losbarst. Ik had het niet achter ze gezocht, maar zelfs mijn favoriete indierockband My Morning Jacket doet er iets mee. Als iedereen toch in koopmodus is, moet het management hebben gedacht, dan valt er vast een slaatje uit te slaan. En ziedaar: een live opname van The Band-cover ‘It Makes No Difference’ tijdens het Newport Folkfestival afgelopen juli, samen met Brittany Howard van Alabama Shakes. Alleen vandaag te koop, 23 november, als gelimiteerde (vinyl) uitgave. Slim. Vooral omdat het een nobel doel dient. De opbrengst gaat namelijk niet naar het management, maar naar de stichting die de erfgenamen van de in april overleden The Band-drummer Levon Helm hebben opgericht om de concerten in zijn boerderij, The Midnight Ramble Sessions, ook na zijn dood voort te zetten.

Voor fans van MMJ-zanger Jim James is dit helemaal geen verrassing. De man met de mooiste kopstem van het westelijk halfrond is op zijn zachtst gezegd nogal idolaat van The Band, van Levon Helm in het bijzonder, en laat dat graag merken. Zo nam MMJ dit nummer van de dag al eens op voor een tribute aan The Band, een project uit 2007 dat de naam Endless Highway draagt. Niet zomaar ergens, maar in Levons studio in Woodstock, New York. Uit het commentaar van drummer Patrick Hallahan op billboard.com over deze opname valt te lezen dat de heren niet over één nacht ijs zijn gegaan:

We were very aware of the potential pain he would feel from hearing that song recorded by someone else. (Late Band members) Rick Danko and Richard Manuel were amongst the purest musicians to ever grace the art, and to conjure up their loss was something we feared and respected.

Niet veel later verschijnt in Rolling Stone de lijst van ‘100 Greatest Singers’ waarop Jim James zijn bewondering mag uitspreken over Levon Helm. Het betoog begint met de opmerking dat er iets is aan Levon Helms stem dat elke stem in zich heeft. Iets waaraan geen leeftijd, geen tijd en geen ras kan worden verbonden. Hij zingt met veel diepte en emotie, aldus James over Helm – “but he can also convey a good-old fun-time growl.” Het is vooral Helms veelzijdigheid waar James niet over uitgepraat raakt. Maar hij bezingt in het stuk niet alleen Helms zangkwaliteiten. Zo zegt hij over Richard Manuel dat de schoonheid van diens zang lag in het gevoel van pijn en duisternis dat kon overbrengen. Rick Danko had ook een zekere melancholie in zijn stem, maar kon er evenwel gekke dingen mee uithalen. Hij stelt vervolgens dat hij altijd het gevoel had dat Levon, vocaal gezien, de vaderfiguur was van The Band. Levon, sterk en vol zelfvertrouwen, zong als een vader die je naar huis roept of een uitbrander geeft. Het mooiste en meeste rake wat James zegt over The Band is het volgende:

They were all different shades of color in the crayon box, and Levon’s voice is the equivalent of a sturdy old farmhouse that has stood for years in the fields, weathering all kinds of change yet remaining unmovable.

Impliciet lijkt hij te willen zeggen: ook mijn stem is een shade of color in the crayon boxeen bijzondere toegevoegde waarde als ik The Band cover. Eigenlijk ben ik een soort zesde The Band-lid. Het is dus oké dat wij, My Morning Jacket, een nummer van ze uitvoeren en dat, nou ja, tot in lengte van dagen blijven doen. Prima, Jim. We vinden het hartstikke fijn dat The Band door jouw band in ere wordt gehouden, wij doen het op onze manier ook vaker. Vooral opa’s zullen blij zijn en hun The Band-collectie hiermee aansterken. Vaders die geen My Morning Jacket-concert missen evengoed. En hun dochters van veertien? Die kijken naar Brittany Howard en denken: dat wil ik ook. Verleden, heden en toekomst komen prachtig samen in deze live-uitvoering van ‘It Makes No Difference’. Als er iets moet worden gekocht op Black Friday dan is het deze plaat; het hele gezin blij.

Tags: , , , , , , , ,

-->