nummer van 18/11/2012 door Philippus Zandstra

‘H-K (Hunter-Killer)’ van Fear Factory

Futuristische nostalgie

Grote kans dat je al eens eerder wat van onze gastblogger Philippus Zandstra hebt gelezen, bijvoorbeeld op KindaMuzik of in de OOR. De laatste jaren weliswaar wat minder, maar het begint toch weer te kriebelen. Af en toe weer eens stukje voor Playboy, voorzichtig begonnen met een eigen blog, aan de slag als eindredateur van Gonzo en vandaag na maandenlang aandringen eindelijk ook op Nummer van de Dag.

https://youtube.com/devicesupport

Vroeger kon je mij altijd bereiken op hunterkiller11@hotmail.com. Je weet wel, uit die tijd dat voor één mailtje de telefoon eruit moest en je het bericht via een analoge 14k4-modem verstuurde. Hé, ik was puber en fokking metal. Dat was cool. Denk, sorry, dacht ik.

Het nieuwe heavy

De naam komt van het nummer ‘H-K (Hunter-Killer)’ en is afkomstig van Fear Factory’s onvolprezen tweede plaat Demanufacture uit 1994. Toen ik dat album voor de eerste keer hoorde, kreeg heavy een nieuwe lading. Fear Factory is als één van de eerste bands in staat om metal met techno te combineren. En een tweede novum: de band wisselt tussen bijna hysterische schreeuwpartijen en heldere, pakkende zanglijnen. De tempo’s zijn moordend, met gitaarpartijen die als geslepen messen door het oor snijden. Het geheel klinkt klinisch, bijna geautomatiseerd. Neem de drumpartijen: net een drumcomputer, maar ze zijn toch echt door een mens van vlees en bloed ingespeeld. Op Demanufacture komt dan ook het beste van mens en machine samen.

Een apart contrast, aangezien Demanufacture juist over de strijd tussen mens en machine gaat. Vergeet niet, dit waren de jaren negentig. De Russen waren passé, de EU winning en de VS op het hoogtepunt van haar macht. Onze angsten waren niet meer om ons heen. De bedreigingen waren of op een andere planeet (X-Files, Independence Day) óf in de toekomst, door het voortschrijden van de technologie (The Matrix, Terminator, Equilibrium). Fear Factory heeft als geen enkele andere band dat tweede op plaat weten vast te leggen.

Een verloren strijd

‘H-K (Hunter-Killer)’ vormt voor mij het hoogtepunt van Demanufacture. De opnames van politiescanners vormen dankzij de aanzwellende synthlijn van Rhys Fulber (Frontline Assembly) één van de meest onheilspellende intro’s ooit. Als het nummer écht begint dankzij korte, afgemeten gitaaraanvallen van Dino Cazares, klinkt het alsof een moordmachine ontwaakt, zoals de titel al doet vermoeden. Couplet na couplet wordt de intensiteit opgevoerd. De synthlijnen blijven een dominante rol vervullen en voeren mee naar een ongemeen intense climax. Tja, hoeveel krachtige termen kan je in één alinea gebruiken? Het zegt alles over dit nummer.

Moordmachine Cazares

Vreemd genoeg gaat ‘H-K (Hunter-Killer)’ niet zozeer over machines; de thematiek heeft meer te maken met gun control en het feit dat in het Amerika van die tijd steeds meer jongeren wapens droegen. Jongeren die afgestompt waren door een overstuurde en door prestaties geobsedeerde maatschappij. “Beneath this scarred tissue /armored skeleton” klinkt het. De tegenslagen maken van de protagonist een hard, gevoelloos wezen, die ook nog eens gewapend is. Niet alleen creëren wij als mensen de technologie die ons uiteindelijk zal domineren, maar in hoe wij met elkaar omgaan, maken we ook elkaar tot machines. Juist gevoel is het laatste wat wij nog voor hebben op de techniek; als we dat kwijtraken, zijn we inderdaad verloren. Het beste komt dat naar voren in de lijn “I am a criminal” waarin schreeuwzang de heldere zang van Burton C. Bell overstemt. De strijd is hier, op plaat, eigenlijk al verloren.

H-K (Hunter-Killer) is later nog als T-1000 geremixt door DJ Dano, wat één van de beste gabbertracks ooit is geworden. Fear Factory speelt het nummer live nog maar zelden. Waarschijnlijk omdat het vocaal gezien te intens is; de band zelf is nog maar een schim van wat het ooit was met een versleten zanger en slappe herhalingsoefeningen. Maar godver, wat waren ze goed, toen. Nostalgie over een stel futuristen. Wie had dat ooit gedacht. Iemand nog op ICQ vanavond?

Tags: , , , , , ,

-->