The Mamas and The Papas – Dedicated to the one i love

This is dedicated to the one I love…

Who do you love, Michelle Phillips?

Toen je 18 was ontmoette je John Phillips, zanger in de band The Journeymen. Hij was in die tijd getrouwd, maar verliefd als jullie waren, verliet hij zijn vrouw voor jou en begon jullie leven samen; een gelukkig huwelijk en een vruchtbare creatieve band. John en Denny Doherty (die al eerder samen in bands hadden gespeeld) begonnen in 1960 een nieuwe groep (The Magic Cyrcle) en het was logisch dat jij mee zou doen. Later kwam tweede zangeres Cass Elliot erbij en werden jullie door een televisie-uitzending over Hells Angels die hun vrouwen ‘Mamas’ noemden, geïnspireerd jezelf The Mamas and The Papas te noemen. Dunhill Records tekende jullie voor vijf albums. De eerste single van de eerste plaat (If you can believe your eyes and ears, 1966) deed het goed, maar was nog niks vergeleken met jullie tweede single, instant classic ‘California dreaming’. Je zou later de dag dat je wakker gebeld werd om aan het nummer mee te schrijven de best wake up call ever noemen — je vangt er nog steeds royalties voor.

Maar een geheim zo groot als die tussen jou en Denny kon niet lang verborgen  blijven: Denny en jij hadden een affaire. En daar stopte het niet eens: je werd in die tijd ook verliefd op Gene Clark van The Byrds. In 1966 werd je uit de groep gezet en nam een nieuwe zangeres (Jill Gibson, de toenmalige vriendin van de producer van de tweede plaat) het van je over. Zoals verwacht werkte het maar matig met haar. Je kwam terug, zong alsnog de nummers in van het tweede album (hoewel tot op heden onduidelijk is wat wel/niet jouw stem is op de plaat) en nam daarmee je plek weer in binnen de groep. Zoals jullie contract dicteerde, moesten er nog vier platen gepromoot worden. En hoewel het Denny was die erop aangedrongen had je weer een Mama te maken, begon hij met dat vooruitzicht ook heftig te drinken. Hij schreef de eerste single van het tweede album, ‘I saw her again’ (drie keer raden wie her is)  en in een nogal ongemakkelijke videoclip hielden jullie de schijn op dat het nog leuk kon zijn met z’n vieren. Nog drie platen te gaan.

Het is 1967 en jullie zijn jullie het derde album Deliver op aan het nemen, met Denny nog steeds aan de drank. Waarom van alle nummers juist jíj de lead moest zingen van de tweede singel ‘Dedicated to the one I love’ is een groot mysterie. Het is zelfs de allereerste keer dat jij de solo overneemt van Mama Cass Elliot. Misschien omdat Elliot haar onbeantwoorde liefde voor Denny niet kon bezingen?  While I’m far away from you my baby / I know it’s hard for you my baby / Because it’s hard for me my baby / And the darkest hour is just before dawn. Voor wie zou het het moeilijkst geweest zijn? En voor wie zing je dit?

Bekijk hieronder het origineel van ‘Dedicated to the one I love’ van The Five Royales, waarin het allemaal zoveel makkelijker lijkt…

https://youtube.com/devicesupport

 

Tags: , , , , ,

-->