nummer van 16/11/2012 door

‘Myth’ van Beach House

Hypnotisch en transcendentaal

BEACH HOUSE – "MYTH" (OFFICIAL TRACK)

Als er één geluid is dat me ’t afgelopen jaar de oren van mijn hoofd heeft geblazen dan is dat onomstotelijk het geluid van het fenomeen dreampop. Omschreven als een combinatie van alternatieve rock enerzijds en zweverige in jaren tachtig doordrenkte elektronische indiepop anderzijds, lijkt het zich de afgelopen jaren steeds opnieuw uit te vinden, met bands die zich over de gehele breedte van het spectrum een plek toeëigenen. Daar waar concullega shoegazing de stroming postpunk onderdeel liet zijn van diens gruizige en wollige klanken, werd ik pas echt overtuigd door de lieflijke doch hypnotische melodieën van de doorgaans vrouwelijke vocalisten binnen het dreampopgenre. Luister achtereenvolgend naar Lykke Li, Still Corners, BlouseThe xx en Widowspeak (Chris Isaak alsof het niets is coverend) – en je begrijpt wat ik bedoel. Filmische muziek uit het oneindige heelal, pasgeboren elfjes omringd door Lynchiaanse duisternis, de mysterieuze dood van Hamlets geliefde Ophelia bezongen door een depressieve operazangeres; zomaar wat beschrijvingen die ik in mijn weelderigste dromen met dreampop associeer. Fantaseer vooral zelf, het is niet minder dan transcendentie die dreampop in je losmaakt. Oordeel ook vooral zelf, míjn genot zal niemand me ooit meer kunnen ontnemen.

Goed, en áls ik dan een band moet noemen die de dreampop-stijl ten volle glorie representeert, dan hoef ik wederom geen moment te aarzelen. De koningin van mijn ideale dreampop is Beach House, mijn redding in bange dagen, het middel dat in mijn lichaam nog meer endorfine lijkt aan te maken dan vier middelgrote chocoladerepen op een eenzame donderdagavond. Ik durf niet te zeggen hoe vaak ik het handjevol albums die Beach House sinds 2006 uitbracht inmiddels heb gedraaid. ‘Grijsdraaien’ dekt de lading geloof ik niet eens meer. Het is Beach House voor, Beach House na. Teen dream (2010) is een plaat zonder gebreken, nur hits; Bloom (2012), wederom nur hits, is als de grote zus die haar jongere zusje, haar voorganger, een spiegel voorhoudt en erin slaagt haar de juiste keuzes te laten maken. Ik droom meer dan ooit van synthesizers en dat is voor een klassiek geschoolde hobbypianiste nogal wat, kan ik je vertellen. De band tovert nummer na nummer een glimlach op mijn gezicht, hetgeen in mijn directe omgeving op begint te vallen. Ik kan er dus maar net zo goed volmondig voor uitkomen. Ik hartje Beach House.

Dus nee, het was niet makkelijk een nummer naar voren te schuiven waarin de essentie van mijn bewondering voor bandleden Victoria Legrand en Alex Scally schuilt. Mijn favorieten van Teen dream: ‘Used To Be’, ‘Zebra’ en o, het prachtig gevoelige ‘Real Love’, hebben hun kans hier gehad. En als je me vorige week had gevraag om hét nummer dat alle andere nummers ontstijgt op Bloom te noemen, dan had ik ‘Other People’, ‘The Hours’, ‘On The Sea’ óf afsluiter ‘Irene‘ genoemd, omdat deze liedjes gaandeweg in me zijn gaan groeien, met de geruststellende gedachte dat iedereen nog naar de toegankelijker in het oor liggende liedjes luisterde – alsof deze voor enkel mij en mijn geoefende dreampop-oor waren geschreven. En toen besloot ik het liedje, waardoor ik ooit verliefd werd op het vierde en meest recente album van Beach House, opnieuw op te zetten. Ik had het kunnen weten; ‘Myth’ kwam mokerhard binnen.

Hebbon

Aanstaande maandag 19 november speelt de band, het duo plus ondersteuning, in Paradiso. En je raadt het al, ik ben erbij. Ik weet maar al te goed dat de manier waarop ik mijn liefde aan de band verklaar de nodige verwachtingen wekt. Natuurlijk valt het tegen! Of, natuurlijk niet! Het is helaas niet te voorspellen of Beach House de perfectie die ik ze maandenlang heb toegedicht gaat waarmaken op het podium. Bovendien zal het er ook nog even om spannen of ik alle teksten woord voor woord, al dan niet fonetisch, zal kunnen meezingen – dus eigenlijk is er helemaal niks zeker. Dat ik uit de stapel fan-tas-tische liedjes een nummer heb kunnen kiezen is in ieder geval een zekerheid waar ik voorgoed onzeker over zal blijven.

Tags: , , , , , , , ,

-->