nummer van 15/11/2012 door

‘Because The Night’ van Patti Smith Group

De val van Patti Smith

Patti Smith Because The Night Lyrics

Het is een opmerkelijk verhaal. Patti Smith speelt op 23 januari 1977 in een sportstadion in Tampa, Florida. Zo’n arena waar in die tijd doorgaans bands als Aerosmith, Kiss en Ted Nugent spelen. Met een drie meter hoog podium en dranghekken. Die avond openen Smith en haar band voor Bob Seger. Maar ze worden niet erg hartelijk ontvangen. Smith mag bijvoorbeeld van Segers crew niet alle showlichten gebruiken, want dan zou zijn optreden er minder uitspringen. En als dan na het eerste nummer ook nog eens het publiek weigert te klappen, denk je als artiest helemaal: wat doe ik hier? Dan maar iets harder je best doen, besluit Smith en de band zet ‘Ain’t It Strange’ in. In het nummer daagt Smith God uit. “Come on God, make a move”, zingt ze. Maar dat had ze beter niet kunnen doen. In trance danst ze over het iets te donkere podium, op weg naar haar microfoon. Ze zet een ander stuk tekst in: “Hand of God, I feel the finger, hand of God, I do not fall now”, en grijpt in een draai naar de microfoonstandaard. Maar ze mist en dondert achterover van het hoge podium af. “She’s dead”, denkt drummer Jay Dee Daugherty die het voor zijn ogen ziet gebeuren.

Patti Smith (l) en Lenny Kaye. Smith haalde vaak capriolen uit tijdens een optreden.

Zoals je wellicht weet sterft Smith die avond niet. Maar ze breekt wel enkele nekwervels en ligt maanden plat. De band is een jaar uit de running. Precies het jaar dat punk doorbreekt. “En wij stonden aan de zijlijn”, zegt gitarist Lenny Kaye daarover in het boek Please Kill Me. The Patti Smith Group zit middenin de New York-punkscene samen met onder andere Ramones en Television. Kaye had gehoopt mee te kunnen varen op de populariteit van het genre, maar helaas.

Voor Smith is het over met het uitdagen van God. In een ander boek, From The Velvets To The Voidoids, legt ze uit waarom: “I did feel the finger of God pushing me right over.” Ze interpreteert haar val als een keuze die ze krijgt van boven. Smith wordt een believer.

Springsteen

In oktober van Smiths rampjaar duikt de dan 28-jarige Bruce Springsteen de New Yorkse Record Plant Studio in. Daar begint hij te werken aan wat later (in mijn ogen) zijn beste plaat ooit zal worden, Darkness On The Edge Of Town (1978). Voor die plaat schreef hij veel meer liedjes dan uiteindelijk op Darkness… terechtkomen, zoals blijkt in 2010 wanneer een boxset op de markt komt met al het materiaal dat voor dit album geschreven is. Terwijl Springsteen die maanden werkt aan het album, zetelt een weer opgekrabbelde Patti Smith met haar band in een van de andere studio’s die Record Plant rijk is. Producer Jimmy Iovine werkt aan beide albums en zodoende wordt het lijntje tussen beide artiesten erg kort.

Bruce in zijn jonge jaren.

Al snel merkt Springsteen dat sommige nummers voor hem niet helemaal werken. Een van die liedjes is het dan nog prille ‘Because The Night’. Producer Iovine is het wel met Springsteen eens, maar hij hoort wel iets in dat nummer. Maar wat? Tijdens een sessie met Smith, die Easter aan het opnemen is, ziet hij ineens het licht. Smith moet iets met dit nummer, denkt hij. Daarna gaat het vlug. Iovine geeft Smith de tape, zij herschrijft het een en ander en neemt het op. Misschien heeft ze al een klein vermoeden als ze uiteindelijk hoort wat ze er van gemaakt heeft, maar het wordt haar grootste hit.

The Year Smith Broke

Patti Smith

In maart 1978 komt Easter uit. Een maand later verschijnt ‘Because The Night’ als single. Door de single, die over de hele wereld hoog in de hitparades komt te staan, wordt de plaat een succes en Smith moet flink aan de bak, ondanks haar val een jaar eerder. Smiths nieuwe geloof in God, dat ze aan haar val overhoudt, vindt ook zijn weg naar Easter. Ze refereert bijvoorbeeld aan allerlei katholieke taferelen en citeert uit het Nieuwe Testament en psalmen. Het is een nieuwe start voor Smith en het sleutelmoment van haar succes. Springsteens album verschijnt in juni dat jaar. Live speelt hij af en toe ‘Because…’, maar dan met een eigen tekst. En tot die boxset van 2010 is de enige versie die hij uitbrengt, de versie die op het livealbum Live 1975-85 staat. Hij zingt het nummer samen met Smith, maar het is goed te horen dat het zijn nummer niet meer is. Smith heeft het volledig geadopteerd.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->