Herman Brood & his Wild Romance: "I love you like i love myself" (1979)

Verreweg mijn meest favoriete Broodnummer, zo’n liedje dat je mee zou nemen naar een onbewoond eiland. De ironie wil echter dat het  niet eens door Herman werd geschreven, maar door de man die je in bovenstaande hilarische playbackvideo achter de drumkit ziet.

De auteur

Erik Strack van Schijndel was nog niet aangeschoven bij His Wild Romance – hij verving Ani Meerman – of hij kwam met deze parel op de proppen. Daarvoor was hij vooral in Groningen bekend als zanger van Phoney and the Hardcore, een band die dankzij zijn succes met Brood en consorten tijdelijk opleefde, maar vervolgens voor altijd zou verdwijnen in een stoffig hoekje van de gigantische bibliotheek die de Nederlandse popgeschiedenis heet. Zonde. Zoals je na het horen van ‘I Love You Like I Love Myself’ al zou kunnen vermoeden, schreef Strack van Schijndel héél erg mooie liedjes, en is er bij Phoney and the Hardcore nog veel meer te halen van dit lekkere monstertje. Neem nou ‘Foolin” van hun album Phoney Hits uit 1979, net als Eriks Wild Romance-hit een liefdesballad met een randje.

Bernhard Reinke with Phoney and the Hardcore 1979 "Foolin' "

Spaans riedeltje

Duidelijk is dat de man kon schrijven. Waar ‘Foolin” zich songwritingtechnisch vooral bescheiden opstelt en alles opoffert om de melodie te laten schitteren, zit ‘I Love You Like I Love Myself’ bomvol muzikale extraatjes. De iconische gitaarriff, details als het prachtige Spaanse riedeltje dat vlak na het woord “Marguerita” valt in het tweede couplet (00:59), de heerlijke brug (1:30), maar natuurlijk vooral het refrein maken dit liedje tot een klassieker die elke seconde dat hij niet in een gesprek over Nederlandse muziek wordt aangehaald tekort wordt gedaan. Bloedmooi.

Erkenning

Gelukkig was Brood niet te bescheiden om Strack van Schijnel regelmatig erkenning te geven als auteur van het nummer, zoals middenin onderstaande jolige uitvoering met Broods toenmalige liefje Nina Hagen te horen is. Na het tweede refrein onderbreekt hij de band:

Hey, Phoney and the Hardcore hebben dit nummer voor ons bedacht, en het gaat over (sic) dat jullie altijd denken dat je de artiest nodig hebt, maar dat het vaak toch precies andersom is.

Hagen giechelt ondertussen op haar typisch gestoorde manier op de achtergrond en de band zet die prachtige brug in. Zo’n momentje waar je bij had willen zijn, en dan meteen maar ook altijd zou willen blijven. Ik ben er nog immer niet uit wélke uitvoering van dit nummer ik mee zal nemen naar dat eiland, maar hij gaat mee. Dat staat vast.

https://youtube.com/devicesupport

Tags: , , , , , , , ,

-->