nummer van 11/11/2012 door Floor van Dijck

‘Fall At Your Feet’ van Crowded House

Tranentrekkend en troostende kiwipop

Onze gastblogger van vandaag is Floor van Dijck, zangeres van neo exotica-band The Spinshots en freelance journalist. Born in the eighties maar ze zingt liever sixties. Dat begrijpen wij wel. 

Fall at your feet

Het nummer van de dag is van Crowded House. Dat is misschien voor jullie niet verrassend, maar voor mij wel. Als je wordt gevraagd een gastblog te tikken en je zingt in een retro sixties-achtig neo-exoticabandje, dan is dat niet het eerste wat in je opkomt. Ik wilde heel cultureel verantwoord gaan doen met een gave track van Yma Sumac, Les Baxter, Dr. John of Serge Gainsbourg, maar dat doe ik lekker niet. Geen verantwoorde oude kost; nineties poprock it is!

Lastig kiezen

Het nummer van de dag is ‘Fall At Your Feet’ van de plaat Woodface. Dat was even lastig kiezen. Ik zou het liefste gewoon het hele album tot plaat van de dag nomineren, want afgezien van het feit dat mijn vader deze cd (cd, ja, dat zilveren schijfje in een plastic doosje) thuis indertijd grijs draaide en ik laatst ontdekte dat ik daardoor elk nummer – in elk geval fonetisch – van kop tot staart kan meezingen, is het gewoon een geniale plaat. Uitgebracht in 1991, het jaar van ‘More than words’ van Extreme, waarin Ten Sharp ‘You’ kweelde, The Scorpions pathetisch zongen over ‘Winds of Change’ en daarnaast de nineties dance-ellende de hitlijsten domineerde. En toen kwam deze harmonieuze kiwipopplaat.

Woodface (1991)Woodface (hier in zijn geheel op YouTube) is de derde Crowded House-plaat en de eerste waarop de Nieuw-Zeelandse Finn-broers hun krachten weer bundelen, nadat hun eerste samenwerking in de band Split Enz op ruzie was uitgelopen. Gelukkig maar, want de ‘blood harmony’ van hun stemmen is gewoon tranentrekkend mooi, klaar. Paul McCartney noemde Tim Finn ooit de beste songwriter ter wereld, en naarmate je langer naar de nummers luistert, ontdek je steeds meer slimmigheden in zijn liedjes. Op het album staan een paar miskleunen (niet toevallig geschreven door andere bandleden) naast een boel sterke popsongs. Het bekendste nummer is waarschijnlijk het doodgedraaide ‘Weather With You’, al doet het Beatle-esque ‘Four Seasons In One Day’ het ook goed. Ik heb een grote zwak voor ‘Whispers And Moans’ en voor een beetje nineties zwelgen luister je ‘How Wil You Go’, en ‘She Goes On’.

Liefdespoëzie

Waarom dan ‘Fall At Your Feet’ als plaat van de dag? Omdat de tekst het toppunt is van rake (onbeantwoorde) liefde. Omdat deze liefdespoëzie precies is wat je wilt horen als je verdrietig bent, al is diegene die je wilt helpen wel wanhopig verliefd op je. En hoe lelijk Neil Finn ook is, je voelt dat hij het meent, met zijn zachte vibrato en droopy wenkbrauwen. Je wil meehuilen met het koortje in het refrein. En dan die brug:

The finger of blame has turned upon itself
And I’m more than willing to offer myself
Do you want my presence or need my help
Who knows where that might lead

Tranentrekkend troostend. Vergeet die clip trouwens, die is zelf om te huilen.

Ouderwets

Tranentrekkend mooi

Natuurlijk is er ook wel iets op aan te merken. Sommige platen doorstaan productioneel de tand des tijds. Woodface niet. ‘Fall At Your Feet’ ook niet. Hoor die drumsound, het spacy soort kinderpianootje, ai. Het cleane poppy rockgeluid is hopeloos ouderwets. Dat kan ook komen doordat productioneel gezien een meer vintage sound weer helemaal hip is, en de cleane nineties-opnamestijl juist extreem uit.

Toch is het nummer zelf compleet tijdloos en gewoon een heel goed liedje dat zelfs door nu-hipsterbandjes mooi te coveren valt, zie die van Boy and Bear hieronder. Dat het overigens ook helemaal mis kan gaan bewijst James Blunt. Ik zal jullie zijn ongelukkig gefraseerde misbaksel besparen.

Boy and Bear – Fall At Your Feet (Crowded House cover)

Tags: , , , , , , ,

-->