nummer van 07/11/2012 door

‘Down In A Hole’ van Alice in Chains

Zo hard kan de bodem van de put aankomen

https://youtube.com/devicesupport

Wie in de jaren negentig opgroeide met MTV als favoriete tv-zender, kan zich ongetwijfeld de uitzendingen van  MTV Unplugged nog herinneren. Tegenwoordig weet iedereen dat wanneer een band unplugged speelt, dit betekent dat die in plaats van versterkers met de knoppen op elf het repertoire akoestisch ten gehore brengt. Een term die algemeen bekend is, maar pas gemeengoed werd na de succesvolle serie van MTV. Hoewel het concept van artiesten die hun nummers in een uitgeklede muzikale setting uitvoeren natuurlijk al veel eerder was bedacht, wist MTV met de benaming unplugged het alsnog onlosmakelijk met de eigen muziekzender te verbinden.

Onvergetelijke muzikale momenten

Na de eerste aflevering met Jethro Tull in 1987 volgden er nog vele seizoenen. De serie loopt zelfs nog steeds, maar heeft allang niet meer de status die het in de jaren negentig had.[1] Toen kon je de klok erop gelijk zetten dat iedere nieuwe aflevering weer legendarisch zou worden en voor sommige bands leverde het zelfs platina platen op. Dat onsterfelijke album van Nirvana kennen we natuurlijk allemaal, maar MTV Unplugged leverde nog veel meer momenten op die het verdienen dat het stof er weer eens van afgeblazen wordt.

LL Cool J

MTV besloot in april 1991 eens wat anders te doen en trok een blik rappers los. Naast De La Soul en A Tribe Called Quest trad ook LL Cool J op, die met zijn uitvoering van ‘Mama Said Knock You Out’ de anders zo rustige zaal echt compleet op zijn kop zette.

LL Cool J – Mama Said Knock You Out (Live)

Kiss

Een unplugged-sessie zonder schmink is in ongeveer alle denkbare opzichten het tegenovergestelde van waar Kiss om bekend staat. Uiteindelijk was het wel de reden dat de originele bezetting in 1996 voor het eerst sinds 1980 weer bij elkaar kwam. Natuurlijk wel met groot logo op de achtergrond, maar zonder de bombastische strijkers die normaal gesproken ‘Beth’ overeind moeten houden.

Mariah Carey

Nee, ik had ook niet gedacht hier ooit nog eens ruimte aan Mariah Carey te wijden, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat haar uitvoering van The Jackson 5’s ‘I’ll Be There’ natuurlijk één van de meeste memorabele momenten van de serie is. En wie dacht dat Carey hoog kon zingen, moet eens luisteren naar die onvoorstelbare uithaal van zanger Trey Lorenz op 2:33.

Mariah Carey – I'll Be There

Mooie fragmenten, maar mijn favoriete aflevering is − net als die van vele anderen − die van Alice In Chains. Niet alleen omdat het een geweldige sessie was, maar vooral ook vanwege de lading die om het optreden heen hing. De akoestische sessie was namelijk de eerste keer dat de band sinds ruim twee jaar weer op het podium stond. Na de release van Jar Of Flies in 1994 zou de band toeren met  Metallica en Suicidal Tendencies, maar deze tour moest door het heroïnegebruik van zanger Layne Staley worden afgezegd. Opvolger Alice In Chains verscheen vervolgens wel in 1995, maar opnieuw werd er niet opgetreden. De werkelijke reden hield de band voor zichzelf, maar het was een publiek geheim dat Staley wegens zijn verslaving niet in staat was op het podium te staan.

Een laatste hoogtepunt

Des te groter was de verrassing toen Alice In Chains op 10 april 1996 op het podium van de Brooklyn Academy Of Music verscheen. De ziekelijk bleke verschijning van Staley deed al vermoeden dat hij zijn gevecht met de heroïne en depressies niet aan het winnen was, maar duidelijk is dat zijn stem er niet onder geleden had. Wrang genoeg geeft het een hoorbaar grotere wanhoop mee, die tegelijkertijd even pijnlijk als ontroerend is om te horen. ‘Down In A Hole’ werd oorspronkelijk door gitarist en medezanger Jerry Cantrell geschreven over een stukgelopen liefde, maar verwoordt evengoed de ellende waar Staley doorheen ging. Het optreden bij MTV Unplugged zou één van de laatste zijn die hij met Alice In Chains deed. In de jaren erna gleed hij alsmaar verder af, waarna hij op 5 april 2002 aan een fatale combinatie van heroïne en cocaïne overleed.

  1. [1]Katy Perry, echt?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

-->