nummer van 06/11/2012 door

‘Passing A Message’ van Villagers

Niet twijfelen

Villagers – Passing a Message (Official Video)

Gisteren speelden Villagers een wat op voorhand al legendarisch concert moest gaan worden in de Paradiso. Ze deelden de bill namelijk met Grizzly Bear, en zo werd het publiek getrakteerd op maar liefst twee klassebands die je weten te betoveren met mooie melodieën op eigenwijze ritmes. Gemist? Ik zou je graag blij willen maken met een herkansing, vanavond in de Bitterzoet (eveneens Amsterdam), maar helaas is dat al dik uitverkocht. Ach, er komen nog kansen genoeg. In januari verschijnt het nieuwe album {Awayland}, vergezeld met een drie maanden durende tour. De band komt dan langs Nijmegen, Zwolle, Utrecht en Zeewolde. Niet missen dit keer, niet twijfelen.

Bombastischer

Want enige twijfel was er wel bij de Villagersfans, toen twee maanden geleden de eerste single van het nieuwe album bekend werd gemaakt. ‘The Waves’ klonk bombastischer, vreemder, maar boven alles elektronischer dan je van de band gewend was, mocht je de plaat Becoming A Jackal uit 2010 grijsgedraaid hebben. Het enige wat vertrouwd klonk was de verlegen schooljongetjesstem van zanger Conor O’Brien, die zich met bibberende stem staande probeerde te houden tussen al het experimentele geweld.

Villagers – The Waves (Official Video)

Niet dat het niet goed klonk, dat ‘The Waves’, integendeel, het is een ontzettend indrukwekkend nummer. Maar het leek een nieuw tijdperk in te luiden waar de gemiddelde fan nog niet klaar voor was. Villagers als psychedelische electronica-ervaring in plaats van het ingetogen bandje met die sympathieke Ieren? Was O’Brien van plan een Bon Ivertje uit te halen?

Korte metten

Vorige week kwam met  ‘Passing A Message’ dan eindelijk de zucht van opluchting. Oh, het klinkt nog steeds behoorlijk “anders” hoor, en we weten nog steeds niet helemaal wat we moeten verwachten van {Awayland}, maar deze nieuwe single maakt korte metten met alle mogelijke twijfel over de kwaliteit van het nieuwe materiaal. Dat is gewoon weer ijzersterk, welke sound de liedjes ook hebben. Behalve de gemeenschappelijk reggaebas die in beide liedjes de wenkbrauwen doen fronzen, is ‘Passing A Message’ het tegenovergestelde van ‘The Waves’. Monotoon, voorzichtig zelfs. Maar beide songs hebben dat gevoel. Dat gevoel dat je teruggeslingerd wordt naar je puberteit, gedesillusioneerd en vol onbegrip omdat je ergens niet bijhoort, of omdat dat meisje/die jongen je niet ziet staan, of omdat je weer als laatste teamlid gekozen werd tijdens de gymles. Als dit de twee piketpaaltjes zijn waartussen de sfeer en de grootsheid van de nieuwe liedjes hun plek in gaan nemen, mogen we in onze handjes knijpen. Ook als het twee compleet willekeurig gekozen nummers zijn en de rest van het album alsnog alle kanten op schiet, trouwens. Want ik weet het zeker: je hoeft niet meer te twijfelen. Conor O’Brien stelt ons niet teleur.

Tags: , , , , , ,

-->