nummer van 05/11/2012 door

‘The Baddest Man Alive’ van The Black Keys en RZA

Do you think your Wu-Tang film can interest me?

The Black Keys / RZA – The Baddest Man Alive

Laat ik voorop stellen dat ik he-le-maal geen filmliefhebber ben. Het is te zeggen, ik kijk heel weinig film. Het is met hoge uitzondering dat ik de moeite neem om hiervoor twee uur uit mijn leven vrij te maken. Het aantal films dat ik de afgelopen drie jaar gezien heb? Volgens mij maximaal vijf. De laatste keer dat ik naar de bioscoop geweest ben? Geen idee meer. Als ik je dan zeg dat ik eergisteren als een gek stond te springen om uit te zoeken naar welke bioscoop ik heen kon, dan mag je dat met enig gevoel voor understatement gerust uitzonderlijk noemen. De reden: The Man With The Iron Fists, een film over een smit in een negentiende-eeuws dorp die wapens moet maken voor de dorpelingen zodat ze zich tegen invallen kunnen beschermen. Wanneer een van hen verraad pleegt, besluit de man de handschoenen op te pakken en de strijd aan te gaan. Het resultaat: deceptie, want ondanks dat de film vrijdag in Amerika uit kwam, moeten wij hier nog wachten tot februari.

Een beetje hiphopliefhebber zal wel weten waarom ik zo enthousiast ben; de film werd geregiseerd de Wu-Tang Clan mastermind RZA en die heeft wel wat met Oosterse gevechtfilms. Het hiphopcollectief heeft zich vernoemd naar Shaolin vs. Wu Tang, een klassieke Chinese martial artsfilm. Hun debuutplaat Enter The Wu-Tang, voor mijn part misschien wel de beste hiphopplaat aller tijden, is doorspekt met fragmenten uit deze en andere Oosterse films. Leden RZA, Ghostface Killah en Raekwon komen uit de New Yorkse borough Staten Island, dat ze in hun teksten steevast Shaolin noemen.

Acterende worstelaars en rappers… hopelijk werkt het deze keer wel.

Nu moet ik eerlijk zijn, er is ook wel wat reden om sceptisch te zijn hoor. Allereerst ben ik niet vaak wild van rappers die aan het acteren gaan.[1] Mos Def doet het nog wel aardig, maar voormalig Cop Killer Ice T kan ik in Law & Order: SVU echt moeilijk serieus nemen. En heb je Snoop Doggy Dogg gezien in Starsky & Hutch? Ook van het acteerwerk van RZA in Californication was ik niet echt wild. Bovendien is er in Man With The Iron Fists een hoofdrol weggelegd voor een wrestler en ook daar heb ik niet al te beste filmervaringen mee.

Gelukkig zijn er ook genoeg redenen om wel naar de film te gaan. Allereerst natuurlijk bovenstaande kennis van zaken die regisseur RZA heeft. Naast twee acteurs met een bedenkelijke reputatie spelen ook klasseacteurs Russel Crowe en Lucy Liu mee. Niet de minsten, toch? Bovendien is Quentin Tarantino ook bij het project betrokken. Kill Bill was absoluut de moeite waard en als je de trailer van Man With The Iron Fists bekijkt, dan kan je duidelijk zien dat de grootmeester zijn stempel gedrukt heeft. Een laatste, niet onbelangrijke reden om uit te kijken naar de film, is de soundtrack. RZA mag zich dan als acteur nog niet of onvoldoende bewezen hebben, als rapper, producer en ook als schrijver van film scores heeft hij dat al wel gedaan. Zo was hij onder andere verantwoordelijk voor de soundtracks van Kill Bill, Afro Samurai en American Gangster. Natuurlijk is hij de man achter de OST van Man With The Iron Fists, waarop onder andere Kanye West, Wiz Khalifa, My Chemical Romance en John Frusciante te horen zijn.

Nu zou ik sowieso al enthousiast zijn over een plaat van RZA, maar toen ik hoorde dat ook Black Keys meededen, werd ik echt benieuwd. De bluesrockgroep uit Ohio en de New Yorkse rapper werkten ook al samen voor het Blakroc-project, een hiphopalbum dat geschreven werd door de Keys en waarop verschillende rappers, waaronder Wu-Tangleden RZA en Raekwon, een bijdrage leverden. Nu is ‘Stay Off The F*%$#n’ Flowers’, het nummer dat Raekwon inzong, mijn favoriete track van de plaat, en vond ik het filmpje waarin RZA langs de studio kwam om aan zijn nummer te werken misschien wel het mooist. Je ziet twee verschillende werelden samenkomen, maar de raakpunten worden onmiddellijk duidelijk. Hun muziek is anders, maar ze spreken dezelfde taal. Er is een wederzijds begrip. Die gemeenschappelijkheid hoor je ook weer in ‘Baddest Man Alive’, het Black Keysnummer op de soundtrack. Die krakende sound, moddervette bas en subtiele accenten, je hoort het zowel bij de Keys als bij de Wu terug. Bovendien is de videoclip echt heerlijk. Het zou zo gemakkelijk zijn om te serieus te doen. We kunnen gerust stellen dat wanneer watjes als Dan Auerbach en Patrick Carney een food fight beginnen om een fortune cookie te pakken te krijgen, en RZA hen slaat met en vis, dat we dan niet met een overdaad aan ernst te maken hebben. It’s not bad meaning bad, but bad meaning good, zoals RZA rapt. Nu verwacht ik dat de film wat wat minder lachwekkend zal zijn, maar mocht het nu toch tegenvallen, dan hebben we gelukkig de uitstekende soundtrack, die trouwens op lp uitgebracht wordt door het Nederlandse Music on Vinyl!

  1. [1]Voor zover ik ze aan het werk gezien heb, kan ik me wel vinden in dit lijstje uit 2008.

Tags: , , , , , , , ,

-->