nummer van 03/11/2012 door

‘Mama says’ van The Beach Boys

Drie keer groenten eten

https://youtube.com/devicesupport

Erykah Badu krijgt er groene ogen van, omdat ze er veel van eet: vegetables.

Eat a lot, sleep a lot, brush ’em like crazy
Run a lot, do a lot, never be lazy
(Good boy)

Brian Wilson was in 1966 niet zijn vegetables aan het eten, dat is zeker. 1966 was het jaar dat het Beach Boys album Smile uit had moeten komen, de zogenaamde troonopvolger van het legendarische Pet Sounds. Maar om redenen zo uiteenlopend als drugsgebruik, onderlinge ruzies en zelfs jaloezie ten opzichte van een andere groep, werd de plaat alsmaar uitgesteld, en uiteindelijk afgesteld. Smile zou één van de bekendste en meest betreurde onuitgebrachte platen in de muziekgeschiedenis worden.[1] Contractueel zaten de Beach Boys echter vast aan hun label Capitol Records, en Capitol eiste een album voor 1967. Sterker nog: Capitol eiste een album dat geld op zou brengen.

Wat het geld betreft had het label een goede marketingtruc binnen de hand: de 1966 Beach Boys monsterhit ‘Good Vibrations’ zou op de eerstvolgende plaat komen te staan, tegen de wil van de muzikanten in. Vooruit, dat was nummer één, nu de rest nog. De muzikanten begaven zich naar Brian Wilsons huis, waar ze in zijn half-afgemaakte studio de opnames maakten voor de plaat die later Smiley Smile zou heten.

De matige werkomstandigheden vroegen om nogal wat creativiteit van sound engineer Jim Lockert, die waarschijnlijk nooit zal vergeten hoe de Beach Boys mannen in Brian’s lege (want: lek) zwembad moesten liggen om reverb op band te krijgen, of hoe Paul McCartney op de maat in stukken selderij beet om het nummer ‘Vegetables’, dat oorspronkelijk op Smile stond, een nieuwe ritmische dimensie te geven. Ja, dat zijn een paar originele zetten en grappige weetjes. Maar in feite was Smiley Smile niet veel meer dan een snel in elkaar gezet alternatief voor Smile, met grotendeels herinterpretaties van Smile-materiaal, aldus Carl Wilson. “A bunt instead of a grandslam.”[2] Grandslam of niet, Smiley Smile werd in september 1967 uitgebracht. Muzikanten als Robbie Robertson van The Band,  zouden het album alsnog  benoemen tot een van de grote muzikale mijlpalen, net als de pers.

Precies drie maanden na de release van Smiley Smile kwamen de Beach Boys met iets nieuws: Wild Honey, een ongelofelijk soulvolle plaat, inclusief ‘sock it to me’s en Stevie Wonder-ad libs (video hieronder). Welk nummer stond er wéér op? ‘Vegetables’, inmiddels ‘Mama says’ genaamd en gestript tot zijn meeste pure vorm. De simpele schoonheid van de perfecte harmonieën en ritmewisselingen vol humor klinken zo fijn en onschuldig dat het moeilijk is voor te stellen dat ‘Mama says’ ooit deel uitmaakte van de moeizame muzikale reis genaamd Smile. Het engelachtige ‘Mama says’ laat het ons in ieder geval meteen vergeten.

https://youtube.com/devicesupport

  1. [1]Tot zijn release in 2004.
  2. [2]Bron

Tags: , , , , , ,

-->