nummer van 01/11/2012 door

‘Poison Heart’ van Ramones

Nummertje ruilen voor de borgtocht

Poison Heart – Ramones

Daar zit ‘ie dan in zijn cel, de guitige en op het oog ietwat naïeve Douglas Colvin. Zijn overvloedige drugsgebruik heeft hem voor de zoveelste keer in de lange armen van de wet gedreven. Geen cent om zijn kont mee te krabben, laat staan zijn borg te betalen. Het gaat niet goed met hem. Zijn succesvolle band waarmee hij de hele wereld heeft gezien, heeft hij net verlaten (in 1989). Nieuwe uitdagingen komen niet van de grond. Het is zo’n moment, denkt hij in zijn cel, dat je deze wereld domweg achter je wil laten.

Gelukkig hebben zijn oude bandmakkers medelijden met hun ex-bassist. Vooral de oerleden Joey en Johnny hebben veel meegemaakt met Colvin, die ze al hun hele leven kennen als Dee Dee Ramone. Met z’n drieën en hun eerste drummer Tommy zorgen ze er halverwege de jaren zeventig voor dat rockmuziek op zijn kop wordt gezet. Een kleine twintig jaar hemels bestormen en lief en leed delen, dan heb je er wel wat voor over om je oude vriend uit de cel te halen.

Snel en kort, maar liever melodieus

Het prille begin, met van l naar r Johnny, Tommy, Joey en Dee Dee.

Over de Ramones zijn boeken geschreven en documentaires gemaakt. Het bijzondere verhaal over de jochies die snelheid en volume tot hun handelsmerk maakten, is al vaak verteld. Wellicht kennen de meeste mensen de band door dat handelsmerk: de snelle, harde en korte punkstampers waarmee ze de harten winnen van de CBGB’s-bezoekers toen nog niemand buiten de stadsgrenzen van New York van de Ramones had gehoord. Denk aan nummers als ‘Blitzkrieg Bop’, ‘Beat On The Brat’ en ‘Now I Wanna Sniff Some Glue’.

Ik heb nooit veel naar de Ramones geluisterd. Ik herinner me dat ik ergens rond mijn brugklastijd een stapel punk-cd’s huurde bij de bieb (één gulden per stuk), en daar zat er ook het eerste Ramones-album tussen. Maar tijdens het kopiëren van de cd’s op cassettes, sloeg ik de Ramones over. Ik had er eventjes naar geluisterd en het sprak me totaal niet aan. Ik zou bij god niet meer weten waarom de muziek me niet aansprak. Geen clue, denk ik. Dat ik er geen dure en schaarse tape aan wilde opofferen, weet ik nog wel. Die cd’s van The Clash, Sex Pistols en Blondie vond ik veel toffer.

Maar voor een zwik langzamere en melodieuze nummers heb ik wel een zwak. Een groot zwak zelfs. ‘I Believe In Miracles’, ‘Strength To Endure’ en ‘Pet Sematary’ bijvoorbeeld. En natuurlijk ‘Poison Heart’. Ik vind dat Joey’s stem de wat tragere en tragischere liedjes schitterend draagt. Hij klinkt sowieso als een wat geknakte jongen die de race met de maatschappij liever niet aangaat. In ‘Poison Heart’ wordt dat gevoel mooi verwoord – Helpless child, gonna walk a drum beat behind – ondersteund door de Cis-mineur waarin het nummer geschreven is.

Dee Dee vertelt trots dat hij al vier maanden van de drugs af is.

Uit de cel

Terug naar de beginjaren negentig. Dee Dee is inmiddels vrij, maar moet wel iets terugdoen voor zijn voormalige bandleden die de borgtocht hebben betaald. Op eerdere platen schrijft hij een groot deel van de nummers en hij belooft dat ook te doen voor de nieuwe plaat die Ramones aan het maken is (en die in 1992 uitkomt als Mondo Bizarro). Hij schrijft drie nummers, waaronder ‘Poison Heart’. Dat nummer wordt ook de single en is na ‘Pet Sematary’ uit 1989 het best scorende nummer in de hitparades. Geen slechte tegenprestatie voor een paar honderd dollar borg.

Een leven lang gevecht

Maar echt lering trekken uit zijn tijd in de gevangenis deed Dee Dee niet. Hoewel hij steeds opnieuw probeerde zijn drugsverslavingen te bezweren, bleef het de rest van zijn leven een zwaar gevecht. “Het enige dat mijn drugsgebruik voor mij in petto heeft, is veel ellende en uiteindelijk de dood. Maar zo wil ik niet leven”, zei Dee Dee eind jaren negentig in een interview over zijn drugsgebruik met ex-gebruiker en -gevangene Chris Keeley. Hij had voor de zoveelste keer drugs en alcohol afgezworen en vertelde trots al dik vier maanden clean te zijn. Maar niet veel later delfde hij toch het onderspit en kwam zijn duistere voorspelling uit. In juni 2002 werd hij dood gevonden nadat hij een heroïneoverdosis had genomen. Een jaar eerder was zanger Joey al overleden aan kanker, de ziekte die gitarist Johnny in 2004 eveneens zou vellen. Ramones worden niet oud.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->