nummer van 30/10/2012 door

‘Broken’ van Jake Bugg

Godzijdank behoed voor Britain’s Got Talent

Jake Bugg – Broken

Hij heeft z’n plekkie net af moeten staan aan Taylor Swift, maar vorige week stond er een jongen van achttien jaar met zijn plaat bovenaan de Britse album charts. En nee, het is niet Justin Bieber of een ander slim in de markt gezet tieneridool, maar de als Jake Edwin Kennedy geboren Jake Bugg uit Nottingham. Mijn radar pikte ‘m pas op toen zijn album twee weken geleden verscheen, maar in Engeland hadden ze dit talent al langer in de gaten. Zo speelde hij in 2011 al op het Glastonbury festival en had ook Jools Holland hem eerder dit jaar op bezoek in zijn tv-programma.  En terecht zo blijkt, want ik zit ondertussen al twee weken met nog steeds stijgende verbazing naar zijn titelloze debuutalbum te luisteren.

Wat voor leven heeft die jongen?

En niet eens omdat Jake Bugg zo jong is, al maakt het als je er bij nadenkt daardoor af en toe nog meer indruk. Want ook al vind ik dat leeftijd geen criterium moet zijn bij het beoordelen van muziek, de mistroostige manier waarop Bugg zijn jonge leven bezingt zorgt er wel voor dat je je dingen afvraagt. Bijvoorbeeld hoe de platenkast van zijn vader eruitziet, want invloeden van Bob Dylan en Woody Guthrie steken meer dan eens de kop op. Echter op zo’n authentieke manier verwerkt dat er van imitatie geen sprake is. Daarnaast dringt de vraag zich op hoe het leven van de Engelse jongeman eruitziet. ‘Seen It All’ is bijvoorbeeld een nogal opmerkelijke titel voor een nummer dat geschreven is door iemand van die leeftijd. Een tekstregel als “Last Friday night I took a pill or maybe two, down at the car park I saw everyone I knew” geeft in ieder geval aan dat dat leven wellicht uit meer bestaat dan braaf in de klas zitten.

https://youtube.com/devicesupport

Maar goed, dat kunnen natuurlijk nog allemaal verzonnen woorden zijn, die geenszins autobiografisch moeten worden opgevat. Een kritische, teleurgestelde blik naar zijn leeftijdsgenoten misschien, wie zal het zeggen? Over waar zijn nummers over gaan vertelt hij zelf in ieder geval het volgende: “Just everyday things. Sometimes I like to fantasize or make a story but sometimes I just talk about what’s happening right now in the world or what’s happening in, for example I’ll write something about my town, about where I’m from and my estate and stuff.” Maar ja, met leuk bedachte verhaaltjes maak je nog geen topplaat zoals zijn debuut dat is. Dan zul je alles wat je vertelt nog met een oprechte overtuiging moeten kunnen brengen, uiteraard ondersteund door geweldige songs.

Kippenvel

Dat Bugg dat feilloos doet, bewijzen nummers als ‘Simple As This’, ‘Slide’ en ‘Someone Told Me’ wel. Losjes gespeeld als een doorgewinterde folkartiest met wat rauwe, bluesy randjes en zijn karakteristiek raspende stem. Maar het meest stil ben ik nog wel van het werkelijk onvoorstelbaar mooi gebrachte ‘Broken’. Waar de meeste ballads wankelen op het randje van smakeloos sentiment, komt dat bij Buggs nog niet eens een klein beetje in zicht. De opbouw is werkelijk perfect, van een klein ingetogen begin naar een groots einde, zonder dat het ergens te schreeuwerig wordt. Kippenvel is onvermijdelijk als Bugg op 2:13 aanzet voor zijn eerste uithaal. Hoe je achttien bent en zo’n nummer kunt schrijven, het blijft me een raadsel. Ik ben benieuwd wat er zou zijn gebeurd als Jake Bugg had geluisterd naar zijn vrienden, die vonden dat hij zich moest opgeven voor Britain’s Got Talent. Hij had het ongetwijfeld ver geschopt, maar of die plaat dan ook vol had gestaan met zulke eerlijke, bloedmooie nummers durf ik te betwijfelen.

Tags: , , , , , , , ,

-->