nummer van 25/10/2012 door

‘Round And Round’ van Ariel Pink’s Haunted Graffiti

Het wringt een beetje maar is super catchy

Ariel Pink's Haunted Graffiti – Round and Round

De carrière van Ariel Pink (Ariel Marcus Rosenberg) begon in 2003 met een rondslingerende cd-r op de vloer van de toerbus van Animal Collective. Tot dan hadden nog maar weinig mensen ooit één van Pinks honderden liedjes gehoord die hij thuis had opgenomen, vaak sterk gelimiteerd en voornamelijk op cassette uitgebracht. Lo-fi natuurlijk en met bijvoorbeeld zijn mond als drummachine. Het duurde even voordat de cd-r in de toerbus zijn weg naar de cd-speler vond, maar toen ‘ie er eenmaal inzat waren de leden van Animal Collective gelijk verkocht. Zo verkocht zelfs dat het hun doel werd om Ariel Pinks muziek uit te brengen. Sowieso hadden ze net een label opgericht, Paw Tracks. Dat kwam dus goed uit. The Doldrums van Ariel Pink verscheen in 2004 en was de eerste release van het label.

Sinds The Doldrums heeft Pink zijn weg gevonden naar steeds meer luisteraars en de muziekpers. Voorlopig hoogtepunt is het in 2010 verschenen Before Today. Het geluid van de door kunst kapotgemaakte radiojingles van zijn eerder werk heeft plaatsgemaakt voor een bescheiden maar doeltreffende popgeluid. Het klikt soms naar kauwgomballen, vaak ook eigenwijs, maar veel toegankelijker dan we gewend waren. Pitchfork gaf de plaat een 9, nadat eerder platen ergens tussen de 5 en 7 scoorden.

Volgens mij heeft Ariel Pink last van een lekkage

Succes uitdagen

In augustus kwam het vervolg op Before Today uit; Mature Themes. Nog steeds een toegankelijk geluid, maar weer recalcitranter en viezer, alsof hij het succes van zijn vorige plaat wil uitdagen. Een nummer als ‘Schnitzel Boogie’ is bijvoorbeeld een flinke hobbel om te nemen als je tot het eind van de plaat wil komen. Overstuurd en jennend zingt Pink over zijn verlangen naar een lekker schnitzel in de ochtend. Tja, wat je daar van moet maken. Net als zijn muziek, zijn de teksten vaak collages die niet echt één duidelijk doel dienen, behalve dan de vervreemdende sfeer van de platen kracht bijzetten. Enfin, terug naar Before Today uit 2010.

Daar staat namelijk ‘Round And Round’ op. Dé indiehit van 2010 met een van de gaafste refreintjes van dat jaar. Het nummer klinkt als een verzameling weggegooide popliedjes uit de jaren tachtig waarvan Ariel Pink eigenhandig een nieuw liedje heeft gesmeden. Het glanst, bubbelt, wringt een beetje en is super catchy. En behalve dat het een schitterend nummer is, is het ook het meest toegankelijke liedje van Ariel Pink. Niet voor niks werd het de single en daarom is het misschien ook wel uitermate geschikt als een deur naar de rest van zijn muziek.

Of op het onlangs uitgebrachte Mature Themes ook zo’n hit staat durf ik nog niet te zeggen, daarvoor moet ik ‘m vaker luisteren. Maar ‘Only In My Dreams’ komt wel een beetje in de buurt. Kijk hieronder naar de clip bij het nummer:

Ariel Pink's Haunted Graffiti – Only In My Dreams (Official Video)

Tags: , , , , , , , , , ,

-->