Lou Donaldson – Everything I Do Gonna Be Funky (From Now On)

Een paar jaar geleden had ik er eens goed mee gelachen als je me verteld had dat ik nog naar jazz zou luisteren, maar ondertussen is het al een hele tijd zover. Sterker nog, ik luister heel vaak naar jazz. Maar vraag me nu niet wat het verschil is tussen bebop en hardbop en val me niet lastig met vragen als: “wat vind je van fusion?” Ik ben een liefhebber, geen kenner.

There’s an app for that

Wie weet kan ik dat nog wel worden. Nu ben ik doorgaans niet zo’n grote Spotifyfreak of –gebruiker, maar sinds een tijdje kan je op de streamservice een app installeren die je toegang geeft tot de digitale bibliotheek van Blue Note, hét jazzlabel bij uitstek, en dat, beste lezers, maakt de zoektocht zoveel gemakkelijker en boeiender.

Spotify is al een tijdje bezig met apps, maar er zijn er maar weinig die mijn aandacht zo hebben gegrepen als die van Blue Note. Dat is niet omdat je het oeuvre per artiest kan bekijken. Dat kan ook gewoon via Spotify. Maar er zijn tal van andere redenen waarom ik zo graag gebruik maak van de Blue Note-app.

Allereerst omdat er een apart segment is over samples.[1] Je krijgt een mooi overzicht van welke jazznummers in hiphopliedjes verwerkt zijn. Geen nood. Je hoeft niet aandachtig zitten luisteren en zoeken. De nummers beginnen op het moment dat de sample te horen is.

Een andere mooie feature is de time line. Blue Note werd opgericht in 1939 en brengt tot op de dag van vandaag platen uit. Dat de back catalogue immens is spreekt voor zich. De time line deelt de geschiedenis van het label in negen periodes in. Dat maakt het zoeken al wat behapbaarder. Bovendien biedt een handige filter je de mogelijkheid om je zoekopdracht nog verder te specifiëren. Er is een indeling per instrument. Ik heb weinig met strijkers en ben een groot liefhebber van koperblazers en keyboards. Weg zijn alle overbodige platen waar je geen boodschap aan hebt. Er wordt ook een onderverdeling gemaakt in drie grote categorieën: voices, tradition en groove.

Everything I Play Is Funky

Mijn zoekopdrachten de laatste tijd waren eenzijdig voorspelbaar: tijdsperiode 1966-1970 of 1971-1976 en categorie groove. Plaat voor plaat werk ik ze af, het werk van Donald Byrd, Stanley Turrentine, Grant Green, Reuben Wilson, Bobby Hutcherson en vele anderen. Het zijn de jaren dat jazz vermengt met soul en funk, jaren die jazzpuristen vaak verachten. Zelfs op biografie van Lou Donaldson op de Blue Note-app laten ze zich er laagdunkend over uit:

The succes of Aligator Boogaloo in 1967 led to a series of less interesting funk recordings that were instantly dated and not worthy of his talent.

Mij zal deze commentaar worst wezen, want ik heb er een leuk speeltje bij en everything I play gonna be funky!

  1. [1]Aandachtige lezers van dit blog is het misschien wel opgevallen dat ik vaak gesamplede nummers behandel.

Tags: , , , ,

-->