nummer van 23/10/2012 door

‘Your Final Setting Sun’ van Jason Lytle

Wacht nog maar even met die nieuwe Grandaddy

Jason Lytle – "Your Final Setting Sun"

Ik had graag verteld over wat een enorme fan ik in de jaren negentig was van Grandaddy en hoe blij ik ben dat frontman Jason Lytle nu weer een nieuwe soloplaat heeft uitgebracht. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de band tijdens de hoogtijdagen compleet langs me heen is gegaan. Hoe het kan weet ik niet, want nu ik de albums met terugwerkende kracht alsnog ontdek weet ik zeker dat ik destijds gelijk voor de bijl was gegaan. Mooie sfeervolle songs met originele arrangementen en natuurlijk die prachtstem van Lytle. Feit is dat de band pas op mijn radar kwam toen Lytle meewerkte aan Dark Night Of The Soul, de samenwerking van Danger Mouse en Sparklehorse waarbij Lytle een van de vele gastmuzikanten was.

Grandaddy

Het is nooit te laat

Over de achtergrond van die plaat heb ik al eens eerder geschreven en hoewel ik toen voor de samenwerking met The Flaming Lips koos, was Lytles nummer ‘Jakub’ een goede nummer twee. Een mooi, klein slaapliedje waarvoor Lytles dromerige stem perfect geschikt was. En natuurlijk met die prachtige strijkersarrangementen van Daniele Luppi om het toch nog groots te maken. Mijn interesse was gewekt en hongerig stortte ik me op het oeuvre van Grandaddy, waar oud-nvdd’er Ruben Steeman trouwens ook al eens een mooie bijdrage over leverde. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze het jammer vinden dat ze een band ‘te laat’ ontdekken, maar ik vind het juist een genot. Natuurlijk, je kunt de band dan vaak weliswaar niet meer live zien, maar een complete discografie achteraf napluizen levert mij minstens net zo veel genoegen op.

Gelukkig was het ook nog niet helemaal te laat, want ik ontdekte dat Jason Lytle na Grandaddy gewoon solo verder ging. Overigens heeft Grandaddy de afgelopen maanden weer wat shows gespeeld en is er ook sprake van een nieuwe plaat, maar dat terzijde.  Want in de schaduw van die reünie, de succesvolle optredens en reissues die als warme broodjes over de toonbank gaan, bracht Jason Lytle vorige week een nieuwe soloplaat uit. En hoe mooi die nieuwe Grandaddy-plaat misschien ook zal zijn, het zou onterecht zijn als Dept. Of Disappearance daardoor over het hoofd gezien wordt.

Zwalkende toonladders

Het is een plaat geworden die me op verschillende manieren bezig blijft houden. Voorop staat natuurlijk het stemgeluid van Lytle, dat direct een unieke en ongeëvenaarde sfeer neerzet. Toch wordt dat ondanks het kalme karakter op geen enkel moment saai of voorspelbaar. Wat mij betreft voornamelijk door de manier waarop Lytle zijn nummers arrangeert, waarbij het nummer van vandaag prima als voorbeeld kan dienen. ‘Your Final Setting Sun’ begint met een wonderschoon toonladdertje, waar na twee rondjes al aan wordt gezaagd met wat vervreemdende effecten. Daarna lijkt het alsof er in de echo eenzelfde toonladder de verkeerde kant op zwalkt en beland je na twintig seconden al in een soort dronken waas. Vijf tellen later wordt je hieruit verlost door het synthesizerthema dat herkenbaar door de rest van het nummer loopt en bieden een strakke beat en bas meer houvast.

Een mooi liedje is bij Jason Lytle niet gewoon een mooi liedje. Altijd is er wel wat, en dat bedoel ik positief. Het zorgt ervoor dat de nummers blijven boeien, ook na tien of twintig keer luisteren. ‘Your Final Setting Sun’ had gewoon een lekker up-tempo nummer kunnen zijn op een plaat die verder qua snelheid wat gematigder is. Gewoon even een luchtig lichtpuntje tussendoor. Maar nee, ook in een nummer als dit duikt er steeds wel weer iets nieuws op waardoor je vragen gaat stellen. Een ogenschijnlijk minimaal effectje dat pas na vaker horen opvalt en belangrijk blijkt. Een tekst die maar beetje bij beetje z’n geheimen prijsgeeft. Dat trucje dat hij na het instrumentale gedeelte uithaalt, waardoor het couplet erna lijkt te moduleren maar dat eigenlijk niet doet. En dan natuurlijk nog die geflipte sekte in de bijbehorende clip. Een onnoemelijk oog voor detail, tot op het neurotische af. Ik geniet ervan.

Tags: , , , , , ,

-->