nummer van 16/10/2012 door

‘The Pines’ van Phantom Limb

Dit wil je niet missen

Phantom Limb – The Pines – Songs From The Shed Session

Er waren eind augustus al genoeg redenen om over Phantom Limb te kunnen schrijven. Na een ijzersterk optreden op Lowlands – als ‘verrassing van het festival’ – had iedereen het over de Britse countrysoulband, die uiteraard vooral live erg de moeite van het kijken waard scheen te zijn. Maar wat hadden we het jammer gevonden als ze na een plaatsje in de Nummer van de dag-eregalerij van jullie radar zouden verdwijnen. Dat had zomaar gekund, de grote hoeveelheid releases dit najaar in acht nemend. Vandaag geef ik echter níemand de kans aan deze live-sensatie te ontsnappen; Phantom Limb staat vanaf vanavond de héle week te heersen op podia in ’t ganse land en met deze lofzang vers in het geheugen ben jij er natuurlijk bij. Vanavond in Utrecht (Tivoli), morgen in Nijmegen (Merleyn), donderdag in Eindhoven (De Effenaar), vrijdag in Amsterdam (Bitterzoet) of zaterdag in Rotterdam (Rotown). Bam.

Liveband

Hoewel hun nieuwste plaat The Pines – en vooral de titeltrack – niet te versmaden is, kun je Phantom Limb deze week ervaren als een liveband bij uitstek. Loepzuivere The Band-achtige harmonieën, een übergezellige, kampvuurfähige folksfeer, maar dan wel met een soulzangeres waar je U tegen zegt. Voor ze bij deze bende white boys belandde heeft Yolanda Quartey dan ook de nodige oefening gehad. Zo hoorden we haar eerder bij het compleet anders klinkende Massive Attack, waar haar stem als een welkom, warm badje klonk, temidden van de ijzige klanken van ’s werelds beste triphoppers.

Massive Attack featuring Yolanda Quartey – Harpischord (Live)

Wees erbij

Maar alleen voor Yolanda Quartey hoef je niet eens te komen. Zoals in bovenstaande sessie te zien is, weten de bandleden stuk voor stuk hoe je een goed gevoel vertaalt in prachtige muziek. Ingetogen, intens, uitdagend, rauw, en dan weer timide, allemaal op precies de juiste momenten. Laat je overtuigen en wees erbij. Het is Phantom Limb-week.

Tags: , , , , , , , , , ,

-->