nummer van 15/10/2012 door

‘Flex Your Gold’ van Cities Aviv

Eindejaarslijstmateriaal

Cities Aviv – Flex Your Gold

Toen ik eergisteren aan het zoeken was naar een nieuw Nummer van de Dag, besefte ik me plots dat ik voor het eerst in jaren bezig was met een eindejaarslijst. Ik heb echt lak aan eindejaarslijstjes. En al helemaal in oktober! Eindejaarslijstjes… het is echt een populair fenomeen dat ik doorgaans HE-LE-MAAL aan me voorbij laat gaan. De lijstjes van anderen boeien me niet omdat hun smaak de mijne niet is/ik er echt niks van ken en zelf was ik er nooit mee bezig omdat nagenoeg alle muziek die ik luister oud(er) is. Maar goed, ik bedacht me dus dat ik dit jaar eigenlijk wel eens wat platen-van-het-jaar-kandidaten had. De debuutplaat van Quakers overdondert me nog altijd en nu ik Monophonics live aan het werk heb gezien, ben ik eindelijk echt wild van Into Your Brain. En ik zou bijna Something About April van Adrian Younge vergeten! Over Younge gesproken, op 20 november komt Twelve Reasons To Die van Ghostface Killah, mijn favoriete lid van Wu-Tang Clan, uit. Zo, vier potentiële kandidaten voor mijn eerste eindejaarslijstje in jaren. Een top tien vullen is waarschijnlijk nog niet aan mij besteed, maar goed, vorig jaar kwam ik waarschijnlijk niet eens aan vier platen.

Te laat/te vroeg

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik aanvankelijk helemaal niet aan deze releases dacht eergisteren. De afgelopen week genoot Digital Lows van Cities Aviv heavy rotation op mijn iPod, want mijn god, wat vind ik dat een magistraal album. Al snel werd ik echter weer geconfronteerd met een reden waarom ik niet into eindejaarslijstjes ben. Digital Lows zag het licht in mei 2011. Ik ben vaak te laat met nieuw werk om het op het einde van het jaar gepast te prijzen. En in het geval van de debuutplaat van deze rapper uit Memphis is dat absoluut jammer. Luister maar eens naar ‘Die Young’, een nummer dat gebouwd is rond een fantastische herbewerking van ‘People Are People’ van Depeche Mode.

Cities Aviv – Die Young

Echt een heel sterk nummer van een heel verrassende plaat. “Off-beat hip hop noemt de rapper het zelf. Afwijkend van wat rap altijd geweest is, maar tegelijkertijd ook kenmerkend voor deze tijd. “Ik ben een typisch voorbeeld van de iPodgeneratie,” zegt Gavin Mys, de echte naam van Cities Aviv. “Ik heb de meest uiteenlopende muziek op mijn iPod staan en verwerk die mengelmoes in mijn eigen muziek.” Digital Lows is dan ook een eclectische plaat vol noisy electronische hip hop, gedragen door de wat gelaten stem van Mys. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’ wil ik Digital Lows nog nomineren tot een van de beste platen uit 2011.

En wat 2012 betreft kan ik Cities Aviv misschien nog wel op tijd in de bloemetjes zetten. Op zijn bandcampsite heeft Cities Aviv dit jaar drie nummers gepost. In maart werd een new album out soon beloofd. Afgaande op ´Flex Your Gold´en de twee andere nummers heeft Mys nog elf weken om mijn eindejaarslijstje van 2012 te halen!

Tags: , , , , , , ,

-->