nummer van 12/10/2012 door

‘Doom and Gloom’ van The Rolling Stones

Vuil, vuil, vuil.

The Rolling Stones — Doom And Gloom (Lyric Video)

Wie gisterochtend naar radio BBC2 had geluisterd, had de volgende woorden van een kinderlijk blije Chris Evans kunnen horen:

Hello world, we’re about to play the new song that marks the first moment in seven years that Mick, Keith, Charlie and Ronnie yes I’m talking about the Rolling Stones have been in the studio together and it comes from their forthcoming album GRRR! We cannot be held responsible for any injuries caused by dancing to this record (…) 5, 4, 3, 2, 1

Ik vermoed dat menig luisteraar ongeveer dezelfde serie van reacties had als ik, toen ik bovenstaande video enkele uren later op YouTube bekeek:

  • 0:00 Prima, blikkerige gitaarsound voor een ruige rocktrack van de Stones uit de jaren 70. Ach, ijdele hoop…
  • 0:07 Hmm, met drums erbij is dit net een ZZ Top-riff. Het wordt iets minder klassiek.
  • 0:14 Ah! Jagger valt in en het geheel klinkt meteen weer een stuk vuiger. De 69-jarige zingt alsof-ie twintig is en niets liever doet dan dansen en vechten. Dit kan wat worden!
  • 0:21 “I crash landed in a Louisiana swamp / shot up a horde of zombies / but I come out on top.” Wacht even. Dit klinkt serieus su-per-vet. En dan die tekst. Over die moerassen van Louisiana hebben we ze al veel te vaak gehoord, maar wel in de betere nummers. De Stones gaan voor vuiligheid in ‘Doom and Gloom’, het valt vanaf dit moment niet meer te ontkennen. Ik bedoel, Mick Jagger zingt over het kapotschieten van een horde zombies! Zombies!
  • 0:29 Mokerhard voorrefrein. Charlie Watts ramt op zijn toms en creëert samen met Keith Richards en Ron Wood een soort logge breakdown die we de Rolling Stones nooit eerder hoorden doen. Maar het past als een handschoen.
  • 0:31 De zin “Guess it just reflects my mood” is een mooi voorbeeld van wat Jagger het hele nummer al aan het doen is (en zal blijven doen): het langer uitrekken van klinkers dan natuurlijk is. “Mood” wordt “moooooooowwwwwd”, net als ergens anders “screws” uitgerekt wordt tot “screeeeeeeeeeeeeeeews” en “road” “rooooaaaaad” wordt. Vuil.
  • 0:35 “Sitting in the dirt.” Vuil.
  • 0:39 Het refrein, eindelijk. En het is goed! Iets minder vuil, iets melodieuzer, maar hij blijft overeind. Dit is zonder twijfel een nummer waarvan de gemiddelde fan al 30 jaar dacht dat ze hem nooit meer zouden maken, hoe de resterende drie minuten ook mogen gaan verlopen.


Ik was dus om binnen twintig seconden, en compleet idolaat binnen veertig. Gelukt. Dan de volgende vraag: komt er een heel album van dit kaliber? Helaas niet: de Stones namen slechts twee nieuwe nummers op voor de verzamelaar GRRR!. Het is het eerste materiaal dat ze een studiobezoek waard vonden in zeven jaar. Laten we dan in ieder geval bidden dat het tweede nummer – schijnbaar ‘One More Shot’ geheten – op zijn minst half zo ruig is.

 

Tags: , , , , , , ,

-->