nummer van 10/10/2012 door

‘Buffalo Stance’ van Neneh Cherry

Oja, goed refrein was dit

Neneh Cherry – Buffalo Stance

Neneh Cherry voor een green screen, meer heb je eigenlijk niet nodig in het leven. Terughunkeren naar 1988, toen het nog doodnormaal was om je te hullen in een kort, gouden bomberjack (bestond die term toen al?) met matchende oorbellen en nog beter matchend groot uitgevallen dollarteken als ketting. Toen het nog doodnormaal was om alle giecheltjes en kreetjes, die je ooit spontaan opnam in de studio, precies na te gaan playbacken, hoe geforceerd het er ook uit ziet. Toen het nog doodnormaal was om heel vaak het woord “gigolo” te laten vallen in je songtekst. Toen je nog het woord “sucka” kon uitspreken zonder dat iedereen dacht dat je Mr. T nadeed. Toen succesvol rappen nog niet alleen aan mannen voorbehouden leek.

Poseren

Ook zoiets typisch 80s: de tekst van ‘Buffalo Stance’ gaat over het stoer poseren voor een modeblad.[1] Niets meer, niets minder. De enige die dat Neneh later nog na zou doen was Madonna met ‘Vogue’, die daarmee ook direct de jaren 90 inluidde. Stijlvoller, minder oogverblindende kleuren, het was direct duidelijk voor de hele wereld dat het modebeeld voor goed zou veranderen. Dat wil zeggen, voor de hele wereld behalve het merk Studio Line van L’Oréal, dat waarschijnlijk tot in de lengte van dagen in de jaren 80 gevangen zal blijven. Maar dan helaas zonder het nostalgische effect dat het terugkijken van een Neneh Cherry-videoclip je wél geeft.

Poppy old school hiphop

Wat het terughoren van de muziek je ook doet beseffen, is hoe ontzettend catchy ‘Buffalo Stance’ was. “Who’s looking good today / who’s looking good in every way”, bij de vage herinneringen die het pre-chorus je doet oproepen denk je al “oja, goed refrein was dit.” Maar Neneh is pas net begonnen. Een goede bashook luidt het echte refrein in. “No money man can win my love.” Wat een fijne melodie. “It’s sweetness that I’m thinking of.” En een prima antwoord. En dan ineens weer rappend en stoer: “We always hang in a Buffalo stance / We do the dive every time we dance / I’ll give you love baby not romance / I’ll make a move nothing left to chance.” Prima, denk je, genoeg stof om mee te zingen. Maar plots komt pas die zin die je vanaf nu echt ieder rondje luid mee wil scanderen, iedere millimeter van je stembanden snakt er naar: “So don’t you get fresh with me.” Poppy old school hiphop zoals het hoort.

Looking Good Diving

Of de overdosis aan hitpotentie in dit nummer helemaal aan Cherry toe te schrijven is, valt overigens nog te betwijfelen. Natuurlijk kan er geen stuk over haar geschreven worden zonder erbij te vermelden dat ze uit een zeer talentvolle familie komt met een broer als Eagle Eye Cherry en een stiefvader als de Amerikaanse jazzsaxofonist Don Cherry, maar de ingrediënten van ‘Buffalo Stance’ lijken vooral van haar echtgenoot Cameron McVey af te komen. Die had namelijk twee jaar eerder als onderdeel van het duo Morgan-McVey al een bescheiden hitje met ‘Looking Good Diving’. Op de B-kant van de single verscheen een remix van het nummer, waarop Neneh debuteerde als rapster. Mag jij turven hoeveel van de catchy zinnetjes die hierboven beschreven staan, toen al verzonnen waren.

– MORGAN McVEY 'Looking Good Diving With The Wild Bunch' NENEH CHERRY

  1. [1]Buffalo was een groep Londense modellen, fotografen, muzikanten en visagisten rondom stylist Ray Petri. Het refrein “We always hang in a Buffalo stance” betekent dus iets als “Wij staan er altijd bij alsof we ieder moment gefotografeerd kunnen worden door een Londens modeblad.” Ofzo.

Tags: , , , , , , ,

-->