nummer van 09/10/2012 door

‘After Midnight’ van JJ Cale

Zou die carrière zonder Eric Clapton ooit van de grond zijn gekomen?

J.J. CALE † ………… After Midnight …… R.I.P.

Tegenwoordig heeft JJ Cale met een hele rits succesvolle albums en een Grammy op zak weinig te klagen, maar er waren tijden dat het er voor hem allemaal wat minder rooskleurig uitzag. De in Oklahoma City geboren muzikant verhuisde begin jaren zestig namelijk naar Los Angeles om zijn muzikale droom uit te laten komen. Dat lukte niet echt, dus werkte hij voornamelijk als studio-engineer. Hoewel hij regelmatig speelde in bekende tenten als de Whiskey A-Go-Go, wilde het echte succes maar niet komen. Cales unieke, laid-back manier van gitaar spelen werd wel opgemerkt door verschillende producers en hij werd zo bij verschillende projecten betrokken. Het bleek helaas allemaal niet te werken, waarna Cale aan het einde van de jaren zestig weer naar Tulsa verhuisde, de stad waar hij opgroeide.

Een trage start

Toch was er in L.A. een zaadje geplant dat later zou ontkiemen tot het succes waar JJ Cale vandaag de dag nog steeds van profiteert. Hoewel hij misschien niet altijd tot één van de grote muzikanten in de muziekwereld wordt gerekend, is zijn invloed ongemerkt toch enorm. Een van de eerste artiesten die hij inspireerde was Eric Clapton. Die had al het nodige bereikt met The Yardbirds, Cream en Blind Faith en was in 1969 op tour met Delaney & Bonnie & Friends. Zanger/gitarist Delaney Bramlett moedigde Clapton aan om een soloplaat op te nemen en daarbij ook een nummer van JJ Cale te bewerken. Als hij het niet zou doen, dan zou Delaney het zelf wel doen en zo besloot Clapton het nummer op te nemen met de begeleidingsband van Delaney & Bonnie.

Dat is overigens slechts één uitleg over de manier hoe ‘After Midnight’ op Claptons eerste soloplaat belandde. Andere versies schrijven die eer onder meer toe aan Carl Radle, bassist bij Delaney & Bonnie & Friends. Hij zou het nummer op een cassettebandje hebben staan waarna Clapton het hoorde en het wilde opnemen. Ook wordt de drummer van Buddy Holly als schuldige gezien, evenals Cales eigen moeder, die het nummer naar Clapton opgestuurd zou hebben. In ieder geval hoorde Cale uiteindelijk nietsvermoedend Claptons interpretatie van zijn eigen nummer ergens in 1970 op zijn autoradio voorbij komen.

https://youtube.com/devicesupport

Een buitenkansje

Het nummer haalde de hitlijsten, waarna producer Audie Ashworth – met wie hij eerder al gewerkt had – Cale opbelde en hem ervan overtuigde dat hij nú zijn kans moest grijpen. Die had op dat moment niet genoeg nummers voor een volledige album en was zo eerste drie maanden bezig om nieuw materiaal te gaan schrijven voor wat later Naturally zou worden. Budget was er nauwelijks dus speelde Cale aanvankelijk alle instrumenten zelf in. Later werden er nog wat gastmuzikanten opgetrommeld die tegen een schijntje hun diensten verleenden, waaronder bassist Carl Radle van Delaney & Bonnie & Friends. ‘Crazy Mama’ verscheen oorspronkelijk als b-kantje van ‘Magnolia’ maar werd op aandringen van een dj later alsnog als single uitgebracht en schopte het tot nummer 22 in de hitlijsten. In de jaren erna zou de Tulsa Sound van JJ Cale nog artiesten als Lynyrd Skynyrd, Mark Knopfler, Tom Petty en Captain Beefheart inspireren. Eric Clapton scoorde zelfs nog een keer een hit met ‘Cocaine’, opnieuw een cover van Cale.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

-->